Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Θεραπεία με οξαλικό - Δεκέμβριος 2016

Τις τελευταίες ημέρες κάνει καλό καιρό, τα μελίσσια έχουν ελάχιστο ως καθόλου γόνο, ιδανικές συνθήκες για μια καλή βιολογική θεραπεία  των βαρρόα με οξαλικό οξύ.


Στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές ο Χειμώνας είναι σχετικά ήπιος και ζεστός, μερικές φορές αρκετά ζεστός, όπως πέρυσι, έτσι τα μελίσσια κράτησαν γόνο ακόμα και το μήνα Δεκέμβριο, οπότε η περυσινή  θεραπεία που έγινε με οξαλικό δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα, με επακόλουθο να φανεί  σωρευτικά στο τέλος του Καλοκαιριού 2016 με αρκετές  απώλειες κυψελών. 

Για το λόγο αυτό, τα μελίσσια φέτος έμειναν ως τις αρχές Δεκεμβρίου σε μεγαλύτερο υψόμετρο προκειμένου επιτέλους να καταφέρουν να ...ξεγονιάσουν, ώστε να γίνει  σωστή θεραπεία με το οξαλικό, ελπίζω τουλάχιστον να γίνει έτσι...



Επειδή  παίζει σημαντικό ρόλο η θερμοκρασία του σιροπιού όταν κάνουμε ενστάλαξη με οξαλικό, έγινε η μεταφορά του μέσα σε ειδικό  μονωμένο σάκο, περισσότερες λεπτομέρειες εδώ 


Τα απαραίτητα σύνεργα για εφαρμογή και έλεγχο της πτώσης...


Οι μέλισσες λίγο πριν το αναπάντεχο για αυτές,  χειμωνιάτικο "μπάνιο"...



σταγόνα-σταγόνα η εφαρμογή της ενστάλαξης, όσο πιο ομοιόμορφα γίνει, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχει.


Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή σύμφωνα με  τις οδηγίες των ερευνητών αναλυτικά εδώ

Στο τέλος μπήκαν και μερικά φύλλα χαρτιού στο πάτο της κυψέλης...



 προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε  και φέτος με αυτές τις "άτιμες" βαρρόα...

Στο μικρό χρονικό διάστημα που ασχολούμαι με τις μέλισσες, το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά μου, κάθε χρόνο έκανα αύξηση στον αριθμό των κυψελών μου, φέτος για πρώτη φορά είχα μείωση.
Δεν ήταν μόνο εξαιτίας των βαρρόα, αλλά η αυξημένη προσβολή από βαρρόα επιδείνωσε κάθε άλλο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν  οι μέλισσες.

Οπότε στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικές επιλογές...

Το μόνο παρήγορο από την όλη εξέλιξη της κατάστασης, είναι ότι όσες κυψέλες άντεξαν, ίσως να είναι και πιο "ανθεκτικές" στη βαρρόα και έτσι ίσως του χρόνου κάνω πάλι "αύξηση" με καλύτερα γονίδια...

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας, κυρίες και κύριοι,
    Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσουμε μια ευκαιρία στο τέλος του το έτος στην ομορφιά και τη χαρά. Μήπως ανησυχείτε για τις διακοπές στο τέλος του έτους, θέλετε να περάσετε μια αξέχαστη και αξέχαστα Χριστούγεννα. Να σας δώσει την ευκαιρία για γρήγορη και αξιόπιστη δανείου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην διστάσετε, μια ενιαία διεύθυνση να επικοινωνήσετε για περαιτέρω πληροφορίες.
    E-mail: v.zacharias87@gmail.com
    Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή