Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Σπιτική και τραγανή πίτσα - μικρά μυστικά...

- Τι κάνουμε όταν έχουμε καλή παρέα και επιθυμούμε να φάμε κάτι τραγανό, εύκολο, γρήγορο και νόστιμο ?


- Φτιάχνουμε πίτσα !


Πρόσφατα με ρώτησαν αν έχω ανεβάσει κάποια συνταγή  στο blog (υπάρχουν μελισσοκόμοι αναγνώστες που διαβάζουν τα μελισσοκομικά θέματα, υπάρχουν όμως και "νορμάλ"...αναγνώστες που τους αρέσουν οι συνταγές που αναρτώ χωρίς να διαβάζουν απαραίτητα τις μελισσοκομικές αναρτήσεις).

 Είχα  φωτογραφίσει  την τελευταία φορά που έφτιαξα πίτσα, όλη  τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος και έτσι είχα το απαιτούμενο οπτικό υλικό, ιδού λοιπόν η ευκαιρία να γράψω μια ανάρτηση για το πως φτιάχνεται  μια νόστιμη πίτσα και ποιο είναι το μυστικό για να γίνει τραγανή.


Ξεκινάμε με το ζυμάρι.

Όταν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε πίτσα το βράδυ, φροντίζουμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας από νωρίς, διαφορετικά μπορούμε να πάρουμε έτοιμη ζύμη του εμπορίου που είναι ειδικά για πίτσες.

Αν την ετοιμάσουμε όμως με τα χεράκια μας, θα είναι πολύ καλύτερη και επιπλέον θα μας κοστίσει ελάχιστα, εξάλλου δεν είναι κάτι δύσκολο.

Καλό για πίτσα είναι το αλεύρι τύπου 00, θα είναι πιο τραγανή, αλλά στην ανάγκη γίνεται και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, επίσης μπορούμε να κάνουμε μίξη διάφορων αλευριών, ακόμα και ολικής, αν μας αρέσει.

Βάζουμε μαγιά (καλύτερη είναι η νωπή μαγιά αρτοποιίας) σύμφωνα με την ποσότητα του αλευριού που έχουμε.
Τη διαλύουμε όμως πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με μια πρέζα ζάχαρη.
Ελάχιστο ελαιόλαδο, 1-2 κουταλιές της σούπας και λίγο αλατάκι που προσθέτω πάντα στο τέλος διαλυμένο μέσα σε λίγο νερό.



Προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται  ώστε να φτιάξουμε  μια ζύμη  ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ μαλακή, αν κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας, προσθέτουμε αλεύρι, αν είναι σκληρό, προσθέτουμε νερό.

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο  σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν γίνει αυτό, κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος των ταψιών που έχουμε και το πόσο λεπτή μας αρέσει η ζύμη.


(μπορούμε να κόψουμε όπως στη φωτογραφία και μικρότερα κομματάκια ζύμης και να τα ψήσουμε ξεχωριστά σαν σκέτα ψωμάκια)

Αλευρώνουμε καλά εξωτερικά  τα μπαλάκια ζύμης ώστε να έχουν μια μικρή κρούστα αλευριού και ανοίγουμε κυκλικά με πλάστη ή και με τα χέρια,
 Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο ταψί και απλώνουμε απαλά  ανοίγοντάς τη με τα δάκτυλα περιμετρικά.

Πριν τοποθετήσουμε τη ζύμη μέσα στο ταψί το έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και λίγο ψιλό σιμιγδάλι, αυτό θα μας βοηθήσει να πετύχουμε την τραγανή πίτσα που επιθυμούμε.

Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στο ταψί να φουσκώσει πάλι ελαφρά...
  

και ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Ξεφλουδισμένες φρέσκες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, σκόρδο, φύλλα βασιλικού, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, δεν θέλει κάτι άλλο, λιτή και απέριττη.


Όσο θα βράζει η σάλτσα μας, ψιλοκόβουμε τα υλικά μας, ότι μας αρέσει, μανιτάρια, ελιές, μπέικον, λουκάνικο, πιπεριά, φέτα, διάφορα τυριά που λιώνουν,  (η  μοτσαρέλα είναι ιδανική για πίτσα) ότι μας κάνει κέφι!!




Όταν η σάλτσα μας "δέσει" και είναι έτοιμη, με ένα πιρούνι ή ραβδομπλέντερ πιέζουμε ελαφρά τυχόν κομματάκια σκόρδου ή τομάτας που δεν έχουν λιώσει καλά... 


την απλώνουμε πάνω στη ζύμη αφήνοντας ένα εκατοστό περιμετρικά ακάλυπτο...


και συνεχίζουμε με ότι συνδυασμό υλικών μας αρέσει και είναι του γούστου μας, καλό πάντως είναι να τελειώνουμε με λίγο τυρί και να βάζουμε τα μανιτάρια πρώτα πάνω στη σάλτσα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα βάζοντας το πρώτο ταψί πάνω στη σχάρα του φούρνου, όταν ροδίσει ελαφρά από πάνω,κατεβάζουμε αυτό το ταψί κάτω στον πυθμένα του φούρνου και βάζουμε το δεύτερο ταψί πάνω στη σχάρα.


Όταν το ταψί εφάπτεται με τον πυθμένα του φούρνου, η ζύμη ξεροψήνεται σχεδόν όπως στις επαγγελματικές πιτσαρίες, αυτό είναι το μυστικό για τραγανή πίτσα.

Ή ακόμα καλύτερα αν έχουμε μόνο μια πίτσα, τη ψήνουμε εξ ολοκλήρου στο πυθμένα του φούρνου μας. 

Ανασηκώνοντας  ελαφρά τη πίτσα μας μετά από λίγο ελέγχουμε για το επιθυμητό ψήσιμο που θέλουμε να έχει.

Αν έχουμε πολλά ταψιά, ψήνουμε κυκλικά, βγάζουμε αυτό που είναι στον πυθμένα του φούρνου και βάζουμε στη θέση του αυτό που έχει ροδίσει πάνω στη σχάρα για να ξεροψηθεί και αυτό από κάτω, στη συνέχεια βάζουμε νέο ταψί στη πάνω σχάρα και συνεχίζουμε...μέχρι να χορτάσουμε πίτσα. 


Αν έχουμε μεγάλη παρέα μπορούμε να κάνουμε ομαδική "δημιουργική" βραδιά πίτσας πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι.

 Ετοιμάζουμε προκαταβολικά αρκετή ζύμη και σάλτσα τομάτας, όλοι απλώνουν υλικά κατά βούληση, αυτό θα δώσει πολλές διαφορετικές γεύσεις, θα  γεμίσει τον τόπο αλεύρια, οι μεγάλοι θα κάνουν "κόντρες" για τη καλύτερη πίτσα της βραδιάς, τα πιτσιρίκια θα ενθουσιαστούν και όσο θα ετοιμάζονται οι επόμενες πίτσες, θα τρώτε αυτές που  βγαίνουν ζεστές από το φούρνο.

Εγγυημένη βραδιά, δοκιμασμένα, θα το απολαύσετε! 


Καλό είναι αν σας αρέσουν οι τραγανές πίτσες να μην τις παραφορτώσετε με υλικά, λεπτές είναι καλύτερες.



Η επαφή με τον πυθμένα του φούρνου κατά το ψήσιμο και το ελαφρό πασπάλισμα του ταψιού με αλεύρι είναι το μυστικό για τραγανή σπιτική πίτσα.

  


Αν όμως κάποιες φορές βαριέστε να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία για να απολαύσετε μια τραγανή πίτσα, σίγουρα κάπου κοντά σας θα υπάρχει μια καλή πιτσαρία, σηκώστε το τηλέφωνο και παραγγείλετε ...χωρίς ενοχές. 

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου