Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Φέτος μέλι...μόνο για μελομακάρονα!!

Έφτασε Ιούλιος, ήρθε λοιπόν η ώρα να τρυγηθεί το μέλι που... θα μάζευαν οι μέλισσες, έλα ντε όμως που μόνο με τρύγο δεν  έμοιαζε ο φετινός "τρύγος", μάλλον με  "ξελάφρωμα" μελιού έμοιαζε, κάτι σαν το ξελάφρωμα των βαρρόα...

"Αντίδωρο"...από μέλι πήραμε τη φετινή χρονιά, ίσα-ίσα για να φτιάξουμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα.

Διαβάζω ότι τα πράγματα είναι άσχημα σε πολλές περιοχές της χώρας, επίσης όμως ακούω ότι υπάρχουν και  μερικά θετικά μηνύματα  από μεμονωμένους μελισσοκόμους που κατάφεραν να βγάλουν μέλι παρά τις φετινές δυσκολίες. 

Ίσως  να βρήκαν ένα καλό μέρος και να έκαναν έγκαιρα τους κατάλληλους χειρισμούς  ώστε να πέτυχαν τις λιγότερες δυνατόν απώλειες, παρά τα τερτίπια του καιρού... 

Προσωπικά για φέτος αξιώθηκα μόνο να δω το ...χρώμα του μελιού που βγαίνει από το μελιτοεξαγωγέα...



                      (η πρώτη φετινή σταγόνα μελιού)

αλλά το μέλι που είδα  σαν παραγωγή, είναι μόνο για τα μελομακάρονα της χρονιάς, άντε και για καμιά παρτίδα λουκουμάδες!


Τα μελίσσια αυτή τη χρονιά δραστηριοποιήθηκαν σε διαφορετική περιοχή σε σχέση με πέρυσι, έτσι και το ελάχιστο μέλι που βγήκε φέτος, είναι διαφορετικό σε γεύση και χρώμα...







απλά "μελώθηκε" ο μελιτωεξαγωγέας...





Από νωρίς την Άνοιξη όταν συναντούσα φίλους και γνωστούς στο δρόμο, μου έλεγαν να τους κρατήσω λίγο  μέλι από αυτό που  θα τρυγούσα το Καλοκαίρι, απαντούσα φειδωλά, μακάρι να μαζέψουν οι μέλισσες ως τότε και θα... τηρήσω τίμια σειρά πρωτεραιότητας στις παραγγελίες για τη φετινή παραγωγή που...θα είχα.

Δεν χρειάστηκε.

Γιοκ μέλι...γιοκ λίστα αναμονής για τις παραγγελίες !

Κανένα παράπονο.

Απλά φέτος τα έξοδα για τη συντήρηση των μελισσιών υπερτερούν από τα έσοδα, αφού δεν παράχθηκε μέλι...

Ποιος φταίει ;

Δεν ξέρω, αλλά συνήθως όλοι τα ρίχνουμε  στον κακό μας τον ...καιρό.  

Σίγουρα η χρονιά από θέμα καιρού, τουλάχιστον για την περιοχή μου, δεν ήταν καλή, οπότε το θέμα "κακός καιρός" παίζει σοβαρά.

Αν και νωρίς την Άνοιξη είχαν ένα δυνατό ξεκίνημα, η ανομβρία του Απριλίου και αργότερα οι λασποβροχές, πιστεύω ότι έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Επιπλέον, δοκιμαστικά για φέτος άλλαξα τοποθεσία συλλογής στα μελίσσια, επέλεξα να μπλοκάρω τις κυψέλες με διάφραγμα 4 πλαισίων, έκανα ότι καλύτερο γνώριζα και...μπορούσα, μέλι πάντως δεν είδα, ούτε εγώ ούτε φυσικά και οι μέλισσες, οι οποίες φυσικά είναι και οι μόνες που δεν φταίνε...

Εμείς μπορεί να μην κάναμε κάτι σωστά, αυτές πάντα κάνουν ότι  καλύτερο μπορούν (σύμφωνα βέβαια με τις δυνατότητες που εμείς έχουμε επιλέξει και επιτρέψει να αναπτυχθούν).

Οι κυψέλες σε κάθε περιοχή πλέον είναι υπερβολικές σε αριθμό και έτσι είναι πολύ δύσκολο να έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι μια ικανοποιητική παραγωγή μελιού, ακόμα και με καλές συνθήκες καιρού.

Αν συνεχίσουν οι άσχημες χρονιές, στο τέλος θα παραμείνουν μελισσοκόμοι μόνο όσοι είναι ικανοί να το υποστηρίξουν πραγματικά με γνώσεις, κόπο και χρήματα...

Το ελάχιστο μέλι πάντως που περίσσευε σε κάποια πλαίσια ήταν σχεδόν στο σύνολό του πυκνό αλλά ασφράγιστο...



 δεν έσταζε καθόλου στο τίναγμα, οπότε αφού ήταν λίγο   και  η κατανάλωση του θα γινόταν άμεσα, δεν θα προλάβαινε να ξινίσει και έτσι αποφάσισα να το τρυγήσω, έτσι  για να  πούμε ότι "είδαμε" μέλι φέτος.

Η πιρούνα δούλεψε ελάχιστα...



το μέλι βγήκε εύκολα χωρίς σπασίματα στις κερήθρες, ας υπήρχε μέλι βέβαια και ας είχαμε σπασίματα, ποιος τα λογαριάζει αν υπάρχει μέλι ;

Απλά η φετινή εξέλιξη παραγωγής μελιού αλλάζει  τις σκέψεις για ανάπτυξη την επόμενη χρονιά και κάνει τα σχέδια ακόμα πιο συντηρητικά.

Θυμίζει τη γνωστή ιστορία- παραμυθάκι, όπου ένα παιδάκι πάει να πουλήσει ένα καλάθι με αυγά στην αγορά και στο δρόμο σκέφτεται ότι με τα χρήματα που θα πάρει από την  πώληση των αυγών, θα αγοράσει μια κότα, αυτή η κότα θα γεννήσει ακόμα περισσότερα αυγά τα οποία θα πουλήσει πάλι στην αγορά και  μετά θα πάρει ακόμα μια νέα κότα και πάλι θα έχει ακόμα πιο πολλά αυγά για πούλημα και στο τέλος είχε φτιάξει ολόκληρο πτηνοτροφείο μέσα στο μυαλό του με αυγά και κότες.

Όμως λίγο πριν φτάσει στην αγορά και πουλήσει το καλάθι με τα αυγά, σκοντάφτει και κάνει τα αυγά...ομελέτα, οπότε αντίο εικονικό πτηνοτροφείο και σχέδια.

Κάτι ανάλογο έγινε φέτος και με τις μέλισσες, εμείς κάναμε εικονικούς υπολογισμούς ανάπτυξης και οι μέλισσες έκαναν... ρεαλιστικούς απολογισμούς μελιού και κάπου εκεί σκοντάψαμε...στην πραγματικότητα και ξυπνήσαμε.

Η προσπάθεια πάει πια για την επόμενη χρονιά με τον πήχη όμως πιο χαμηλά και με πιο μικρά ανοίγματα στα χρήματα που επενδύονται για την ανάπτυξη του μελισσοκομείου.

Τουλάχιστον βγάλαμε το μέλι για τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων... κάτι είναι και αυτό.

Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν.

Ίδωμεν!

3 σχόλια:

  1. Καλημερα ωραιο το αρθρο σας .Να συμπληρωσω και εγω κατι ...στον πελατη του λες απλα δεν εδωσε φετος το ελατο .Του λες δηλαδη να περιμενει ενα χρονο....οχι ελα τον αλλο μηνα ελα τον αλλο χρονο !!!!χαχαχαχαχα.Αντε μετα να πεις οτι μπορεις να ζησεις αποκλειστικα απο την μελισσοκομια .Με εκτιμηση Λεανδρος Κατσαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λέανδρε, πράγματι έτσι, για να ζήσει κάποιος αποκλειστικά από την μελισσοκομία θα πρέπει να είναι ικανότατος μελισσοκόμος και να έχει ένα σημαντικό αριθμό κυψελών.Προσωπικά προσπαθώ για το επιπλέον και έτσι έχω την άνεση χρόνου να το υποστηρίξω ώσπου να αρχίσει να αποδίδει κανονικά.
      Όταν, όποτε και αν γίνει αυτό...
      Οι "πελάτες" έχουν κατανόηση και...υπομονή, περιμένουν όπως είπες και αυτοί το μέλι τους μαζί με εμένα...του χρόνου !!!

      Διαγραφή