Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Μια περίεργη μέλισσα που ήταν μισή...χωρίς κοιλιά και ήταν ζωντανή

Σε επιθεώρηση που έκανα πρόσφατα, βρήκα μια πολύ περίεργη μέλισσα. 

Για την ακρίβεια βρήκα ...μισή μέλισσα !!!

Σχεδόν όλα ήταν κανονικά, είχε κεφάλι, πόδια, φτερά, θώρακα, αλλά δεν είχε καθόλου κοιλιά και περπατούσε σαν να μην συμβαίνει τίποτα περίεργο.

Την είδα μόνο να περπατάει, δεν την είδα να πετάει (δεν γνωρίζω αν μπορούσε να το κάνει) αν και το ότι εξακολουθούσε να είναι ζωντανή και μπορούσε να περπατήσει  ήταν ήδη κάτι πολύ αξιοπερίεργο !!



Στο πρώτο άνοιγμα κυψελών που έκανα για τη φετινή χρονιά, είχα πάρει μαζί μου  φωτογραφική  μηχανή για να τραβήξω μερικές εικόνες κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης.

Όταν τελείωσα με τις κυψέλες και πήγα να τακτοποιήσω το τσαντάκι που είχα τοποθετήσει τη φωτογραφική μου  μηχανή, παρατήρησα ότι μέσα είχαν μπει 1-2 μέλισσες, προσπάθησα με το χέρι να τις ελευθερώσω για να κλείσω το τσαντάκι...

Τότε είδα ότι η μια μέλισσα  που ήταν μέσα στο τσαντάκι ήταν ...μισή.

Δεν είχε καθόλου κοιλιά!!

Την έβαλα επάνω στο δάκτυλο του χεριού μου και την παρατηρούσα...



Η συμπεριφορά της έμοιαζε φυσιολογική, κουνούσε τα φτερά της, περπατούσε, καθάριζε ακόμα και τις κεραίες που ήταν στο κεφάλι της, τρίβοντας  τα πόδια της πάνω τους.



Τριγυρνούσε πάνω στο χέρι μου μια χαρά.



Ήταν πολύ αξιοπερίεργο που ήταν ακόμα ζωντανή έτσι όπως την έβλεπα να έχει μόνο θώρακα και κεφάλι.

Δεν φαινόταν καθόλου τραυματισμένη.









Φαντάζομαι ότι αν είχε στριμωχτεί κάπου και είχε κοπεί η κοιλιά της θα είχε κάποιο σημάδι, κάποιο τραύμα και σίγουρα θα ψυχορραγούσε, δεν θα "έκοβε" βόλτες πάνω στο χέρι μου.
Έμοιαζε να είναι νεογέννητη γιατί είχε πλούσιο τρίχωμα στο θώρακα της.



Τώρα το πως βρέθηκε μέσα στο τσαντάκι, (αφού δεν την είδα να πετάει) το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι ίσως την ώρα που φωτογράφιζα πάνω από κάποια ανοικτή κυψέλη, ακούμπησε το λουρί της μηχανής πάνω στα πλαίσια της κυψέλης με τις μέλισσες και χωρίς να το καταλάβω πιάστηκε η συγκεκριμένη μέλισσα πάνω στη μηχανή και στη συνέχεια την  έβαλα εγώ μέσα στο τσαντάκι μαζί με τη μηχανή...

Στη συνέχεια την έβαλα μέσα σε ένα κλουβάκι κλείνοντας τη τάπα με βανίλια για να τη μεταφέρω στο σπίτι για περισσότερη μελέτη...





και μέσα στο κλουβάκι , έκοβε βόλτες πάνω κάτω...πάντα χωρίς κοιλιά...

Μετά από 20-30 λεπτά έφτασα σπίτι, άνοιξα το κλουβάκι  και ελευθέρωσα τη μέλισσα πάνω σε λευκό χαρτί.



Οπτικά τουλάχιστον, φαινόταν ακόμα μια χαρά.

Προσπάθησα να την τραβήξω και βίντεο.

 Δυστυχώς δοκίμασα να ρυθμίσω ανεπιτυχώς για πιο κοντινή λήψη. 
Η μοναδική λήψη που μπόρεσα να κάνω  είναι θολή.

Δεν πρόλαβα να τραβήξω κανονικό βίντεο, ώσπου να βρω τις σωστές ρυθμίσεις, το εύρημά μου, ξαφνικά, άρχισε να μην αισθάνεται καλά στην υγεία του.

Το "θολό" βίντεο είναι εδώ, δεν διακρίνεται καλά το σώμα της μέλισσας, φαίνεται όμως η "ζωντάνια" που έχει στην κίνηση...






Η περίεργη "μισή" μέλισσα ξαφνικά άρχισε να μην αισθάνεται καλά...έμοιαζε σαν να πάθαινε καρδιακή προσβολή...



  οι κεραίες της λύγισαν και δεν μπορούσε να σταθεί όρθια...



Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, εντελώς ξαφνικά, άρχισε να έχει σπασμούς και να ...οριζοντιώνεται ...



Εντελώς άδοξα και ξαφνικά "έφυγε" το πλάσμα που παρατηρούσα με τόσο ενδιαφέρον...



Δεν γνωρίζω αν ήταν η ώρα για να συμβεί αυτό, ή έγινε κάτι που το επιτάχυνε, σίγουρα δεν ήταν μια φυσιολογική μέλισσα που θα μπορούσε να ζήσει κανονικά.

Δεν φαινόταν να της έχει συμβεί κάποιο ατύχημα ώστε να χάσει την κοιλιά της...

Αν υποθέσω ότι ήταν εφικτό να γεννηθεί έτσι (λόγω κάποιας γενετικής ανωμαλίας) δεν θα μπορούσε να επιβιώσει έστω και ελαττωματική, όπως το καταφέρνουν για ένα μικρό διάστημα  οι μέλισσες που γεννιούνται στις κυψέλες που έχουν μεγάλη προσβολή από βαρρόα,  αυτή δεν είχε καθόλου πεπτικό σύστημα, δεν θα μπορούσε να φάει τίποτα.

Δεν είμαι εντομολόγος, δεν μπορώ να φανταστώ το λόγο που της επέτρεπε να μπορεί έστω να περπατάει τη στιγμή που έλειπε το μισό σώμα της...δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο.

Αν έχετε κάποια εξήγηση για αυτό πλάσμα, ευχαρίστως με πολύ ενδιαφέρον, να την ακούσω.

Τέλος, επειδή είναι κρίμα να κλείσω την ανάρτηση με μια  φωτογραφία που δείχνει αυτή την ξεχωριστή μέλισσα πεθαμένη, βάζω πάλι μια που φαίνεται κανονική μέλισσα...έστω και μισή.



Καλό ταξίδι.



2 σχόλια:

  1. Προφανώς κάπου τραυματίστηκε. Ότι και να κόψεις σε ένα έντομο (ακόμα και το κεφάλι) το υπόλοιπο μένει ζωντανό για κάποιο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έτσι είναι, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος με τη "μισή" μέλισσα, παλιός μελισσοκόμος μου εξήγησε ότι έτσι γίνεται όταν κοπεί η κοιλιά στις μέλισσες, μπορούν και επιβιώνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα.Μου είχε τύχει στο παρελθόν να τραυματίσω μέλισσες κατά λάθος και αυτές μετά "σέρνονταν" , όμως έτσι χειρουργικά κομμένη μέλισσα που να επιβιώνει δεν είχα δει άλλη φορά ως τώρα.Για το ότι επιβιώνουν ακόμα και με κόψιμο του κεφαλιού, ούτε αυτό το γνώριζα. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.

      Διαγραφή