Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Καλοκαιρινή αντιμετώπιση Βαρρόα με ζάχαρη άχνη και θυμόλη

Η Καλοκαιρινή αντιμετώπιση της Βαρρόα είναι ένας ...πονοκέφαλος, οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Τα σκευάσματα με  θυμόλη έχουν δείξει καλά αποτελέσματα και επιτρέπεται η χρήση τους για βιολογική μελισσοκομία, ο μόνος περιοριστικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 25 βαθμούς C καθιστώντας απαγορευτική την εφαρμογή τους το Καλοκαίρι...

Από την άλλη το πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη έχει δείξει ότι ρίχνει κάποια βαρρόα αν μάλιστα συνδυάζεται με διάτρητους πάτους, τα αποτελέσματα είναι σαφώς  καλύτερα.

Με αφορμή λοιπόν αυτά τα δυο δεδομένα, έγινε ένα πείραμα που αναφέρεται στο περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση  (τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015, σελ.45) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης.

Η έρευνα έγινε πάνω στη χρήση ζάχαρης άχνης με θυμόλη για την καλοκαιρινή αντιμετώπιση της βαρρόα.



Είχα διαβάσει το άρθρο όταν δημοσιεύθηκε στο περιοδικό και είχα αποφασίσει ότι θα ήταν η καλοκαιρινή θεραπεία για τα μελίσσια μου μιας και το πείραμα ήταν κάτω από την αιγίδα του έγκριτου εργαστηρίου Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας Α.Π.Θ. και τα αποτελέσματα ήταν θετικά για την αντιμετώπιση της βαρρόα...

Το βασικό μου πρόβλημα ήταν να βρω άχνη ζάχαρη χωρίς ...άμυλο όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του εργαστηρίου.

Δεν τα  κατάφερα.

Τελικά αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω αυτή που βρήκα συσκευασμένη στο εμπόριο, η οποία έχει προσθήκη αμύλου 2%.

Ελπίζοντας ότι η μικρή ποσότητα ζάχαρης που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της θεραπείας, άρα και η ελαχιστότατη ύπαρξη αμύλου (αναλογεί 0.6 γρ. άμυλο για κάθε δεκάρα κυψέλη - ανά θεραπεία ) δεν θα δημιουργήσει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

Στο πείραμα έγινε χρήση διαφόρων ποσοτήτων θυμόλης σε συνδυασμό με ζάχαρη άχνη.

Τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν μεταξύ 3% - 5%.

Αποφάσισα να  δοκιμάσω βάζοντας 4%.

Η θυμόλη καλό είναι να γίνει εντελώς πούδρα με τη βοήθεια ενός γουδιού, πριν αναμειχθεί με τη ζάχαρη.

Η δοσολογία είναι 3 gr θεραπευτικού μίγματος για κάθε πλαίσιο που πατάνε οι μέλισσες, δηλαδή για ένα δεκάρι μελίσσι θα χρειαστούμε 30 gr ζάχαρης άχνη με θυμόλη.

Γίνονται δυο θεραπείες, η δεύτερη γίνεται 14 ημέρες μετά την πρώτη εφαρμογή και φυσικά βάζουμε πάλι τις ίδιες αναλογίες και ποσότητες ζάχαρης και θυμόλης.




 Τα απαραίτητα σύνεργα είναι η μελισσοκομική βούρτσα για το σκόνισμα και ένα μικρό κόσκινο όπως αυτό που ρίχνουμε άχνη ...στους κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα !!

Το θεραπευτικό μείγμα καλό είναι να είναι μέσα σε κλειστό βάζο για να μην αλλοιώνεται η δράση του. 
Επίσης ένα διάφανο πλαστικό ποτηράκι με διαβάθμιση χαραγμένη με μαρκαδόρο από το σπίτι, θα μας βοηθήσει στο μέτρημα της ποσότητας.



Μετρώντας με ψηφιακή ζυγαριά στο σπίτι, βρήκα ότι η δόση των 3 gr ανά πλαίσιο αντιστοιχεί περίπου με μια κοφτή κουταλιά του γλυκού.

Ανάλογα λοιπόν τα πλαίσια που έχει  η κάθε κυψέλη, μπαίνει στο ...σκονιστήρι και η ανάλογη ποσότητα θεραπείας.

  

Δοκιμαστικά έβαλα λίγη χαρτοταινία κάτω από τη σήτα για να επιβραδύνω τη πτώση της ζάχαρης προκειμένου να πέσει πιο ομοιόμορφα πάνω στα πλαίσια της κυψέλης.


Μετά με τη βούρτσα, απαλά απλώνουμε τη ζάχαρη-θυμόλη να πάει ανάμεσα στα πλαίσια πάνω στις μέλισσες...


προσπαθούμε να πάει κυρίως εκεί που βρίσκονται οι περισσότερες μέλισσες σκουπίζοντας όλη τη ζάχαρη από τη ράχη των πλαισίων.



Οι μέλισσες γίνονται στην...κυριολεξία άσπρες!!


Προσπαθούν να τινάξουν τη ζάχαρη από πάνω τους όπως ...ο σκύλος τινάζει το νερό όταν βγαίνει από τη θάλασσα...


οι λευκές γραμμούλες που φαίνονται ανάμεσα στα πλαίσια, είναι ζάχαρη άχνη που τινάζει η μέλισσα που βρίσκεται πάνω στο κέντρο του πλαισίου.

Προσπαθώντας να καθαριστούν από τη ζάχαρη, καθαρίζονται και από τα βαρρόα που είναι κολλημένα πάνω τους.
Τα βαρρόα δυσκολεύονται με τη χρήση της ζάχαρης  να γαντζωθούν  πάνω στις μέλισσες και απλά ...πέφτουν κάτω.

Με τη χρήση σκέτης ζάχαρης άχνης έχουμε πτώση βαρρόα, άλλά όχι απαραίτητα και ψόφια βαρρόα.

Προσθέτοντας όμως θυμόλη στη ζάχαρη έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πτώσης και επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε και θανάτωση των βαρρόα που παρασύρονται στον πυθμένα της κυψέλης.


Οπότε έχουμε μια σχετικά εύκολη καλοκαιρινή θεραπεία στην εφαρμογή της, με ελάχιστο κόστος και καλά αποτελέσματα, χωρίς να αφήνει χημικά κατάλοιπα.

Μια χαρά !!

Οι μέλισσες ίσως να έχουν ένα θέμα με τη ...ζαχαρομπουγάδα που πρέπει να κάνει η μία στην άλλη, αλλά λυπάμαι ...ο  σκοπός αγιάζει τα μέσα!!

 Καλύτερα λίγο καθάρισμα τώρα παραπάνω, παρά να απλωθούν μετά τα βαρρόα και να τρέχουμε όλοι μαζί  και να μην φτάνουμε....




2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Για το παραπάνω θέμα, αλλά επιπρόσθετα την σκόνη σκόρδου κάνω πείραμα και με ένα τρόπο που δεν ενοχλείς τα μελίσσια και δεν χάνεις τον χρόνο σου. Αν θέλεις διάβασε το κείμενό μου (ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΞΟΥ) και πες μου την γνώμη σου, ίσως φανεί χρήσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.Διάβασα με ενδιαφέρον την προσπάθειά σας για παράλληλη χρήση θυμόλης και σκόρδου μαζί με ζάχαρη για την αντιμετώπιση βαρρόα και νοζεμίασης μαζί.Έχετε λογικά επιχειρήματα στην ανάλυση που κάνετε και στον τρόπο προσέγγισης που έχετε.Πράγματι οι μέλισσες προσπαθώντας να καθαριστούν από τη ζάχαρη τρώνε και μια ποσότητα από το μείγμα οπότε λογικά έχουμε και καταπολέμηση της νοζεμίασης.Για το λόγο αυτό, καθυστέρησα και εγώ να κάνω θεραπεία το φθινόπωρο με σιρόπι και θυμόλη μετά τη χρήση άχνης - θυμόλη το καλοκαίρι, για να μην είναι υπερβολική η δόση ανά κυψέλη.Προσωπικά δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα της μεθόδου που ακολουθείτε, αλλά αν εσείς βλέπετε αποτελέσματα, συνεχίστε τα πειράματα.Η μόνη επιφύλαξη που έχω είναι σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις μέλισσες και ιδιαίτερα στο μέλι, από το συνδυασμό των δυο υλικών, έχω φόβο για το "άρωμα" σκόρδου που μπορεί να παραμείνει στην κυψέλη....Ίσως να βοηθούσε μια χημική ανάλυση στο μέλι μετά τη θεραπεία.Πάντως συνεχίστε τη προσπάθεια, γιατί μόνο έτσι έρχονται νέες ιδέες και λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

      Διαγραφή