Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ωοτόκες μέλισσες- επαναφορά αρρενοτόκου κυψέλης με εισαγωγή βασίλισσας σε κλουβάκι...

Έχουμε ένα μελίσσι που για διάφορους λόγους κατέληξε αρρενοτόκο, όπως π.χ. να μην κατάφερε να γεννηθεί βασίλισσα από εμβολιασμένο βασιλοκέλι, να γεννήθηκε αλλά να μην επέστρεψε από την έξοδο  γονιμοποίησης, να μην γεννάει,  είτε  από αρρώστια είτε από ατύχημα κ.τ.λ.

Το σίγουρο είναι  ότι πια  η κυψέλη δεν έχει ικανή βασίλισσα για αρκετό χρονικό διάστημα και οι ωοτόκες μέλισσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους αφού δεν βλέπουμε καθόλου εργατικό γόνο, αλλά μόνο...κηφήνες.







Αν το μελίσσι είναι πολύ μικρό, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε, το  τινάζουμε 50 μέτρα μακριά από την αρχική του θέση και ...ησυχάζουμε.

Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, έστω και για πειραματισμό, αξίζει να δοκιμάσουμε να το επαναφέρουμε, μπορούμε να επιχειρήσουμε να του δώσουμε πλαίσιο με γόνο ημέρας, αφού απομακρύνουμε πρώτα τον κηφηνογόνο, (όπως  αναφέρεται στο βιβλίο του Pierre Jean-Prost ) για να εξακριβώσουμε αν τυχόν υπάρχει βασίλισσα μέσα στην κυψέλη, αλλά έχει πάψει να γεννάει, αν δημιουργηθούν βασιλοκέλια, δεν έχουμε βασίλισσα, αν δεν δημιουργηθούν, σημαίνει ότι υπάρχει βασίλισσα μέσα στην κυψέλη. 

Αν μια βασίλισσα είναι ανίκανη να ωοτοκήσει, ζει ανάμεσα στις ωοτόκες εργάτριες, το μελίσσι δεν δέχεται άλλη βασίλισσα και δεν δοκιμάζει να εκθρέψει άλλη  αν του δώσουμε φρέσκο γόνο.

Θα πρέπει να ψάξουμε και να αφαιρέσουμε  τη προβληματική βασίλισσα και ύστερα να τοποθετήσουμε μια νέα γόνιμη ή φρέσκο γόνο, στην τελευταία περίπτωση  θα περιμένουμε σχεδόν ένα μήνα για να αποχτήσει  κανονικά νέα βασίλισσα και στις δυο περιπτώσεις οι ωοτόκες εξαφανίζονται όταν οι μέλισσες δεν τις έχουν πια ανάγκη.

Όσο πιο μεγάλο είναι το μελίσσι τόσο πιο δύσκολα θα δεχτεί την εισαγωγή μιας νέας βασίλισσας, συνήθως την σκοτώνουν μέσα στο κλουβάκι εισαγωγής, αφού πιστεύουν ότι οι ωοτόκες μέλισσες είναι η "βασίλισσα" τους, οπότε είναι φυσιολογικό να μην θέλουν άλλη βασίλισσα.

Ψάχνοντας διάφορα στο διαδίκτυο παλιότερα, είχα βρει την πληροφορία ότι αν πάρουμε τα πλαίσια που μπορούν να γεννούν οι ωοτόκες μέλισσες για λίγο χρόνο και δεν έχουν που να γεννήσουν, ακυρώνεται με κάποιο τρόπο η "βασιλεία" τους και μετά είναι πιο εύκολο να αποδεχτεί   το μελίσσι μια νέα βασίλισσα.



Βρέθηκα πρόσφατα με ένα αρρενοτόκο μελίσσι και επιπλέον μου περίσσευε μια βασίλισσα από συνένωση που έκανα, είπα λοιπόν να δοκιμάσω έτσι για την εμπειρία...την εισαγωγή βασίλισσας σε αρρενοτόκο με κλουβάκι.

Αρχικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν όλα τα πλαίσια όπου θα μπορούσαν να γεννήσουν οι ωοτόκες. 

Τίποτα, να μην βρίσκουν ούτε ένα τόσο δα μικρό κελάκι  για να τοποθετήσουν τον ...πισινούλη τους, να μην μπορούν να αφήσουν ούτε ένα αυγουλάκι.

Τοποθετούμε μια νέα κυψέλη με μερικά άχτιστα πλαίσια στη θέση του αρρενοτόκου, για να έχουν κάπου να πατήσουν οι μέλισσες (εναλλακτικά πιστεύω ότι μπορούμε να κρατήσουμε και την ίδια κυψέλη).



Οπότε τινάζουμε τα πλαίσια  με τον κηφηνογόνο μέσα στην κυψέλη ώστε να μείνει μόνο ο πληθυσμός των  μελισσών και τα ίδια τα πλαίσια τα μοιράζουμε σε διάφορες άλλες κυψέλες του μελισσοκομείου.




Ούτε πλαίσια με γύρη ούτε με μέλι, τίποτα άλλο, μόνο μέλισσες.

Τοποθετούμε τη νέα βασίλισσα με κλουβάκι που έχει  μπόλικη βανίλια στην τάπα εισαγωγής.
Όσο περισσότερο αργήσουν να την ελευθερώσουν τόσο καλύτερα.



Επίσης μιας και δεν υπάρχουν καθόλου τροφές μέσα στην κυψέλη, αναγκαστικά πρέπει να δώσουμε βανίλια στο μελίσσι.



Σύντομα οι μέλισσες θα εντοπίσουν τη φυλακισμένη βασίλισσα και θα προσπαθήσουν να την ελευθερώσουν τρώγοντας το ζυμάρι που κλείνει την είσοδο του κλουβιού...

Οι ωοτόκες δεν έχουν "τόπο" να ασκήσουν  τα καθήκοντα τους και οι ισορροπίες μέσα στην κυψέλη αρχίζουν να αλλάζουν φυσικά υπέρ της νέας βασίλισσας που θα ελευθερωθεί σύντομα.


Μετά από 5-6 ημέρες αναμονής και περιέργειας για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος, βρήκαμε αυτή την εικόνα ανοίγοντας την κυψέλη...



οι μέλισσες είχαν μισοκτίσει τα πλαίσια...

σε κάποια είχαν βάλει και ελάχιστο μέλι...



 η βασιλοπούλα έκοβε βόλτες πάνω στο πλαίσιο και είχε αφήσει μάλιστα και γόνο ημέρας στα φρεσκοχτισμένα κελιά του νέου της βασιλείου.



Προστέθηκαν και 1-2 χτισμένα πλαίσια για γρηγορότερη ανάπτυξη.

Όλα καλά.

Αντίο ωοτόκες μέλισσες.

Ζήτω η νέα βασίλισσα!!!


7 σχόλια:

  1. ενδιαφέρον άρθρο και ευρηματική αντιμετώπιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι ένας τρόπος που έχει επιτυχία, αν τηρηθούν βέβαια οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
      Τον βρήκα παλιότερα ψάχνοντας τυχαία και είναι η πρώτη φορά που το δοκίμασα στην πράξη και...δούλεψε, οπότε όλα καλά !!

      Διαγραφή
  2. Eίναι πατέντα φίλου βασιλοτρόφου πριν πολλά-πολλά χρόνια,με την διαφορά οτι δεν τροφοδοτούμε καθόλου το μελίσσι και μέχρι 2 τελάρα άχτιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση στις λεπτομέρειες.
    Είχα βρει πολύ καιρό πριν σε κάποια ανάρτηση, ότι είναι εφικτό να "γυρίσει" ένα αρρενοτόκο σε κανονικό, είχα συγκρατήσει τότε μόνο το βασικό στοιχείο, ότι δηλαδή το σημαντικό είναι να έχει μόνο άχτιστα μέσα το μελίσσι, δεν θυμόμουν τον αριθμό και ότι δεν αφήνουμε τροφές δικές του, τη βανίλια την έβαλα για αυτό το λόγο...
    Οπότε όταν από σύμπτωση μου περίσσεψε μια βασίλισσα και ταυτόχρονα προέκυψε ένα αρρενοτόκο, το δοκίμασα με τον τρόπο που περιγράφω στην ανάρτηση και επειδή την επόμενη φορά βρήκα ζωντανή την βασίλισσα και γεννούσε, σκέφτηκα να το καταγράψω αναλυτικά με εικόνες γιατί ίσως να ενδιαφέρει και κάποιον άλλο να το γνωρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή το μόνο που κάνουμε είναι να δώσουμε δύο αχτιστα πλαίσια και καθόλου τροφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση που το δοκίμασα για πρώτη φορά, έβαλα τέσσερα άχτιστα πλαίσια και έδωσα βανίλια (πιστεύοντας ότι θα πρέπει να έχουν κάτι να φάνε αφού θα τα άνοιγα μετά από 5-6 ημέρες) και δεν υπήρξε πρόβλημα, δέχτηκαν μια χαρά τη βασίλισσα ακόμα και με αυτό τον τρόπο.
      Ίσως όμως να υπάρχει περισσότερο ρίσκο με περισσότερα πλαίσια και τοποθέτηση βανίλιας, ίσως να παίζει ρόλο και το μέγεθος του μελισσιού για το αν τελικά θα γίνει ομαλά η αποδοχή...
      Το σίγουρο είναι ότι αφήνουμε μόνο άχτιστα και παίρνουμε τις δικές του τροφές.
      Περιέγραψα στην πιο πάνω ανάρτηση, τον τρόπο που έκανα τη συγκεκριμένη δοκιμή όταν μου προέκυψε αρρενοτόκο πάνω στο βουνό και το έκανα όπως περίπου το θυμόμουν από μνήμης όταν το είχα διαβάσει παλιότερα...και δούλεψε.
      Κάθε εισαγωγή έχει όμως πιθανότητες αποτυχίας, πόσο μάλλον αν είναι σε ένα αρρενοτόκο μελίσσι...

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή