Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Μήπως ...λιγότερες επιθεωρήσεις...φτιάχνουν δυνατότερα μελίσσια ?

Ο τίτλος συμπυκνώνει μερικές σκέψεις και ένα προβληματισμό σχετικά με αυτό το θέμα.

Η αφορμή για αυτή τη διαπίστωση  ήταν ένα μελίσσι που μεταφέρθηκε ξεχωριστά από τις υπόλοιπες κυψέλες του μελισσοκομείου σε ένα αμυγδαλεώνα για επικονίαση των δέντρων.

Λόγω απόστασης, δέχτηκε λιγότερες επιθεωρήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα μελίσσια, ίσως και λιγότερη φροντίδα...

Οι αμυγδαλιές είναι μικρά δεντράκια ακόμα, οπότε δεν μπορώ να σκεφτώ ότι το μελίσσι βρήκε άφθονη τροφή και γιαυτό το λόγο αναπτύχθηκε τόσο καλά...



Η συγκεκριμένη κυψέλη βρισκόταν μάλιστα  σε μεγαλύτερο υψόμετρο σε σχέση με τα υπόλοιπα μελίσσια και  το φετινό χειμώνα "ζορίστηκε" περισσότερο από τις άλλες κυψέλες που λιάζονταν δίπλα στη θάλασσα...

Στην αρχή της ανάπτυξης, για τροφή είχε μόνο ...μικρές αμυγδαλιές και λουλουδάκια Ταΰγετου...  




Αυτή η κυψέλη λοιπόν κάθε φορά που την επισκεπτόμουν, (τις ελάχιστες φορές που πήγα για να κάνω τις άκρως απαραίτητες μελισσοκομικές εργασίες) με εξέπληττε...ευχάριστα.

Πρώτη πήρε δεύτερο όροφο και ας ήταν σε πιο παγωμένο τόπο σε σχέση με τα άλλα.

Τη Μ. Πέμπτη το βράδυ,  καλή δυόροφη,  επέστρεψε μαζί με τις άλλες ...στα παραθαλάσσια, αμέσως μετά το Πάσχα, πήρε  και τρίτο όροφο...

Σήμερα που άνοιξα για να δω πως τα πάει, ήταν έτσι...


Είναι η μοναδική τριώροφη που έχω.


Πολλές μέλισσες και πολλά μέλια και γύρες μέσα...



 Σίγουρα έχει μια καλή βασίλισσα (περσινή-2014) αυτό το μελίσσι, δεν του έχω κάνει όμως κάτι περισσότερο σε  σχέση πάντα με τα άλλα μελίσσια...μόνο λιγότερες επιθεωρήσεις.

Εξάλλου αναφέρεται σε όλα τα μελισσοκομικά βιβλία ότι όταν ένα μελίσσι καπνίζεται για να γίνει επιθεώρηση, μειώνεται η απόδοσή του σε σημαντικό βαθμό και βγαίνει εκτός παραγωγικής διαδικασίας για ένα χρονικό διάστημα που ποικίλει ανάλογα με το είδος της επιθεώρησης που κάναμε...

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι...ότι αυτό το μελίσσι είναι ένα ωραίο δυνατό μελίσσι...


 και όταν έχουμε τη χαρά να είναι ...μονάκριβο στο μελισσοκομείο, ψάχνουμε να βρούμε  το λόγο για τον οποίο είναι μονάχα αυτό, γιατί φυσικά θα θέλαμε να είναι όλα ...έτσι.

Μπορεί να το βοήθησε που το ...άφησα στην ησυχία του περισσότερο από τα άλλα, μπορεί που δεν είχε "ανταγωνιστές" τριγύρω, μπορεί να έχει μια σούπερ βασίλισσα, μπορεί να είναι κάτι άλλο που δεν γνωρίζω...

Το κρατάω πάντως σαν σκέψη για προβληματισμό και παρατήρηση και φυσικά στην επόμενη βασιλοτροφία θα κρατήσω και πολλές ...κόρες από αυτή τη βασίλισσα!!!

6 σχόλια:

  1. Μαρία πάρε από εκεί γενετικό υλικό για βασιλοτροφία. Ποιος δεν χαιλρεται με τέτοιες εικόνες; Χάρμα οφθαλμών! Ίσως οι πιο ωραίες "πολυκατοικίες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ωραιότερες εικόνες για ένα μελισσοκόμο!!
      Σίγουρα θα δοκιμάσω να βγάλω κόρες και "εγγονάκια" από αυτή τη βασίλισσα, εύχομαι μόνο να μοιάσουν στη γιαγιά τους....στη προκοπή.

      Διαγραφή
  2. Η συχνότητα της επιθεώρησης καθορίζετε από την εποχή, επιβάλλονται να γινονται για να αποφύγουμε τα χειρότερα, το μάτι όμως ενός έμπειρου μελισσοκόμου φτάνει ως το άνοιγμα του καπακιού και αυτό αρκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά.Να γίνονται μόνο αυτές που ...πρέπει.
      Το δύσκολο, για τον μη έμπειρο μελισσοκόμο, είναι να καταλάβει χωρίς να το "πολυψάχνει"και να αποσυντονίζει έτσι το μελίσσι, αυτό ήθελα να πω.
      Μακάρι να φτάσουμε όλοι στο σημείο να ρίχνουμε μια ματιά από πάνω και να ξέρουμε τι γίνεται μέσα...θα γλυτώνουν τη ταλαιπωρία της αναστάτωσης και οι μέλισσες...

      Διαγραφή
  3. Πριν λιγο καιρό εδω στη φθιώτιδα στη Φθιώτιδα πηγα να επιθεωρήσω τα μελίσσια ενος μπάρμπα που λόγω προβληματος υγείας δεν μπορούσε να τα επιθεωρήσει. Είχε να κάνει επιθεώρηση απο τον Νοέμβριο. Τα είχε ανοιξει δυο φορές μόνο για να βαλει βανίλια κατα το ξεχειμώνιασμα... Τα μελίσσια του ήταν καταπληκτικά σε αναπτυξη, γεματα γόνους και πληθυσμούς φούλ, πήραν πατώματα και προχωράνε δυνατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι τα μελίσσια μπορεί να μας "τρελάνουν" μερικές φορές...
      Αυτά που τα "φροντίζουμε" εντατικά μπορεί να μην προχωρούν καλά και άλλα που δεν τους δίνουμε και τόση σημασία, να πηγαίνουν πολύ καλύτερα.
      Σίγουρα πάντως ένα μελίσσι πρέπει να είναι υπό επίβλεψη για να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, αλλά όσο το δυνατόν λιγότερο το ενοχλούμε, τόσο καλύτερα πιστεύω ότι τελικά θα αναπτυχθεί.
      Ο έμπειρος μελισσοκόμος μπορεί να καταλάβει ένα μελίσσι με μια ματιά μόνο, ο νέος δυστυχώς θα πρέπει ...να το "παιδεύει" λιγάκι παραπάνω...έως ότου μάθει.

      Διαγραφή