Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Διάφραγμα 4 πλαισίων για συλλογή μελιού...

Το θυμάρι κοντά στη θάλασσα άρχισε δειλά - δειλά να ανοίγει μπουμπουκάκια, οι μέλισσες στα νότια τείνουν να φτάσουν στο μέγιστο σημείο ανάπτυξής τους και θα πρέπει σύντομα  να περιοριστεί η γέννα της βασίλισσας προκειμένου να περισσέψει λίγο μελάκι και για το μελισσοκόμο.

Διότι όπως είναι γνωστό, οι μέλισσες καταναλώνουν τα αποθέματα τροφών που υπάρχουν στη διάθεσή τους για να ταΐσουν το γόνο που έχει γεννήσει η βασίλισσα της κυψέλης.
Επίσης η κάθε μέλισσα για να γίνει συλλέκτρια ώστε να μπορέσει να κουβαλήσει νέκταρ στο σπιτικό της, θα πρέπει να περάσουν περίπου 2 εβδομάδες από τη γέννησή της.

Άρα με αυτά τα δυο δεδομένα θα πρέπει να κάνουμε "επιστημονικούς" σχεδιασμούς για τη δική μας περιοχή ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό συγχρονισμό...

Να περιοριστεί η γέννα της βασίλισσας, ώστε να μην έχουμε μεγάλη κατανάλωση τροφών για το γόνο και παράλληλα να έχουμε έτοιμο χρονικά το μέγιστο αριθμό συλλεκτριών προκειμένου  να πάρουμε το πολυπόθητο μέλι που προσδοκούμε. 

Θεωρητικά.

Στη πράξη, προσπαθείς να το πετύχεις και...ελπίζεις.

Για φέτος επιλέχτηκαν τα διαφράγματα 4 πλαισίων  προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η γέννα της βασίλισσας.





Ως τώρα τα μελίσσια είχαν δουλευτεί ή με διάφραγμα ορόφου 10 πλαισίων ή ορφανά κατά τη διάρκεια συλλογής.

Φέτος λοιπόν οι κυψέλες που είναι υποψήφιες για να μαζέψουν μέλι ..."φοράνε" τεσσαράκι σπαστό διάφραγμα.

Αυτό το πλαστικό διάφραγμα αποτελείται από δυο κομμάτια...


που ενώνονται με κλιπ ...











ώστε να είναι εύκαμπτο και να μας επιτρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό που θέλουμε.


Αφού λοιπόν βρούμε τη βασίλισσα της κυψέλης (καλή τύχη και υπομονή, είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα) τη βάζουμε όπως είναι με το πλαίσιο που είναι επάνω, στην άκρη της κυψέλης όπου θα γίνει ο διαχωρισμός των 4 πλαισίων. 
Φροντίζουμε τα υπόλοιπα 3 πλαίσια να μην είναι μπλοκαρισμένα και να έχουν διαθέσιμο χώρο ώστε να μπορεί να  γεννάει η βασίλισσα όσο καιρό θα κρατήσει ο εγκλεισμός της στο πλαισιοδιάφραγμα.

Έχοντας 9 πλαίσια στον πρώτο όροφο τοποθετούμε απαλά το διάφραγμα ανάμεσα στο 4 με 5 πλαίσιο.






Μετά τοποθετούμε και το δέκατο καπνίζοντας και πιέζοντας απαλά ώστε να μην συνθλίψουμε πολλές μέλισσες...



Παρατήρησα ότι στο σημείο που γίνεται η ένωση των δυο τμημάτων του διαφράγματος το κενό είναι λίγο.. μεγαλούτσικο.

Φοβούμενη ότι ίσως η βασίλισσα καταφέρει να περάσει από τη σχισμή, ιδιαίτερα αν είναι μικρόσωμη, σκέφτηκα να κλείσω τη δίοδο με ταινία αλουμινίου.




Τοποθετήθηκαν από πάνω  οι όροφοι με πρόβλεψη για έξτρα έξοδο ανάμεσα σε δεύτερο και τρίτο όροφο ώστε να διευκολύνεται η κίνηση...


και ευελπιστώ σε ότι καλύτερο.

Σύντομα θα γίνει έλεγχος στο τμήμα των πλαισίων που είναι εκτός του διαφράγματος για να εντοπιστούν τυχόν βασιλοκέλια που  δημιουργήθηκαν και ή θα καταστραφούν ή θα πάνε για εμβολισμό, όταν σφραγιστούν, στις παραφυάδες που δεν κατάφεραν να βγάλουν βασίλισσα από τη τελευταία βασιλοτροφία.

Το διάφραγμα 4 πλαισίων αν μπει σε δυόροφη κυψέλη δεν χρειάζεται έξτρα έξοδο γιατί οι κηφήνες μπορούν να βγουν από την κύρια είσοδο...το διάφραγμα απλά "πατάει" στον πυθμένα της κυψέλης αφήνοντας ελεύθερη την έξοδο για τα αγόρια (στη τριώροφη μπαίνει για αποσυμφόρηση, όχι για τους κηφήνες όπως στο διάφραγμα 10 πλαισίων).



Στη τελική διάταξη που θα γίνει σε λίγες μέρες, το μελίσσι θα "σφίξει" όσο αυτό είναι δυνατόν προσθέτοντας πλαίσια με σφραγισμένο γόνο και αφαιρώντας μισογεμάτα πλαίσια που δεν πατάνε καλά οι μέλισσες.

 Ελπίζοντας όταν με το καλό εκκολαφτούν όλοι οι γόνοι και η κυψέλη θα είναι γεμάτη με πολλές διαθέσιμες συλλέκτριες να γίνει και η μεγαλύτερη συλλογή μελιού, αφού το μελίσσι δεν θα έχει ανάγκες για εσωτερικές τροφούς μιας και η βασίλισσα έχει μόνο 4 πλαίσια στη διάθεσή της για να γεννήσει.

Θεωρητικά πάλι.

Στη πράξη ...θα δούμε.

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία !!

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή επιτυχία στο μπλοκάρισμα που επιχειρεις! Το είχα προσπαθήσει κι εγώ πριν από δύο χρόνια και τις είχα περιορίσει σε δύο πλαίσια. Από την απέναντι μεριά πέταξαν βασιλοκελια, τα οποία πρέπει να καταστραφουν και είναι πάντως μια ευκαιρία για συλλογή βασιλικού πολτού. Όμως εμένα το συμπέρασμα μου ήταν πως τα Μελίσσια αποδιοργανωθηκαν και τεμπελιασαν. Αντίστοιχα ασφυκτικά δεκάρια έδωσαν περισσότερο μέλι. Περιμένω τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κωνσταντίνε και εγώ εύχομαι να έχει επιτυχία το μπλοκάρισμα που επιχειρώ!

      Ίσως τα δυο πλαίσια να είναι υπερβολικός περιορισμός και το μελίσσι να αισθάνεται ότι η βασίλισσα είναι κλεισμένη όπως σε κλουβάκι εισαγωγής...
      Βέβαια δεν γνωρίζω αν με τα 4 πλαίσια θα είναι καλύτερα, απλά το δοκιμάζω.
      Πράγματι μου έχει τύχει και σε μένα δεκάρι γεμάτο που δεν είχε πολύ ανοικτό γόνο (λόγω αλλαγής βασίλισσας) να μαζέψει αρκετό μέλι σε σχέση με άλλα διώροφα.
      Σκέφτομαι να τα "σφίξω"όσο μπορώ περισσότερο ...και ελπίζω.
      Εύχομαι πάντα να έχεις καλά μέλια και γερά μελίσσια !

      Διαγραφή
  2. Επιχειρηματική Μελισσοκομία Β..Λιάκου σελ. 299 Σύστημα εντατικής εκμετάλλευσης θυμαριού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, δεν έχω το συγκεκριμένο βιβλίο του Β.Λιάκου, έχω κάτι ανάλογο για εντατική εκμετάλλευση του Θ.Μπίκου.
      Αναφέρει κάποια συγκεκριμένη τακτική διαφορετική σε σχέση με το μπλοκάρισμα που κάνουμε με το διάφραγμα;

      Διαγραφή
    2. Το πλαισιο με την βασίλισσα στο κέντρο του εμβρυοθαλαμου μαζί με άλλα 3 πλαίσια με ασφράγιστο γόνο. Ο υπόλοιπος χώρος απομονώνεται με κάθετα διαφράγματα. Από πάνω βασιλικό διάφραγμα, και όροφος. Εκεί μεταφέρονται τα πλαίσια με τον σφραγισμένο γόνο και τις μέλισσες, στο κέντρο πάνω από τον ασφράγιστο, και ο υπόλοιπος συμπληρώνεται με άδειες τρυγημένες. Έτσι περιορίζεται ο χώρος της ωοτοκίας και οι μέλισσες αναγκάζονται να αποθηκεύσουν όλο το μέλι στο μελιτοθαλαμο.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική περιγραφή.
      Η βασική διαφορά που βλέπω είναι στη θέση που περιορίζεται η βασίλισσα με τα κάθετα διαφράγματα και στη τοποθέτηση επιπλέον διαφράγματος ορόφου, ενδιαφέρον, ίσως το δοκιμάσω στο μέλλον για να δω τη διαφορά.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Γιάννη,
    τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά για εμένα προσωπικά, μερικές χρονιές που το έχω δοκιμάσει, υπήρξε χρονιά που μάζεψαν αρκετό μέλι και άλλη που τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά.
    Έχω καταλάβει ότι κομβικό σημείο είναι η χρονική στιγμή που θα γίνει το ορφάνεμα στο μελίσσι.
    Υπάρχει μελισσοκόμος στη περιοχή μου που δουλεύει συστηματικά τα μισά μελίσσια του με ορφάνεμα κάθε χρόνο και τα πάει καλά.
    Λογικό είναι ότι ένα μελίσσι που δεν έχει να σπαταλήσει ενέργεια για εκτροφή γόνου, θα έχει περισσότερες δυνατότητες να μαζέψει παραπάνω μέλι, απλά πιστεύω ότι θέλει μεγάλη προσοχή στο χρόνο που θα γίνει το ορφάνεμα, ανάλογα με τις νομές που έχει κάθε περιοχή, αν αυτά συνδυαστούν σωστά και με την εκκόλαψη της νέας βασίλισσας, τότε ναι, μπορεί τα πράγματα να πάνε πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή