Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Γεννητούρια...βασίλισσας !!!

Πριν λίγο καιρό είχα τη τύχη να καταγράψω τη γέννηση μιας βασιλοπούλας την ώρα που έκανε τα πρώτα της βήματα στη κυψέλη.
Για την ακρίβεια ήταν μια "υποβοηθούμενη" γέννηση...

Είχα κόψει μερικές παραφυάδες και τη μέρα που αναμενόταν  να έχει γίνει η εκκόλαψη των νέων βασιλισσών, πήγα για να ελέγξω τα τεχνητά βασιλοκέλια που είχα εμβολιάσει.

Ήθελα να δω αν τα κελιά ήταν φυσιολογικά ανοιγμένα και ότι οι βασίλισσες είχαν γεννηθεί κανονικά.

 Η όψη για το πως πρέπει να είναι ένα βασιλικό κελί μετά από μια φυσιολογική γέννα φαίνεται εδώ

Πράγματι στον έλεγχο που έκανα, σχεδόν όλα τα βασιλοκέλια ήταν κανονικά ανοιγμένα, βρήκα όμως και ένα κλειστό, το έσπρωξα λίγο στην άκρη του με το ξέστρο και μέσα ήταν...τζούφιο ???

Μετά βρήκα  κλειστό ακόμα ένα βασιλοκέλι, το οποίο μάλιστα ήταν στομωμένο με αρκετό κερί στην κορυφή του και θεώρησα ότι και αυτό θα ήταν τζούφιο.

Το έσπρωξα με την άκρη του ξέστρου απαλά, περιμένοντας να βρω κάποια ψόφια βασίλισσα μέσα...

Όμως με έκπληξη είδα, κάτι που έμοιαζε με ζωντανό κεφαλάκι βασίλισσας.


  Μικρές κεραιούλες άρχισαν να ξεπροβάλλουν...το άφησα απαλά πάνω στα πλαίσια του τριπλοκυψελιδίου και παρακολουθούσα με ενδιαφέρον ...τα γεννητούρια με "καισαρική"οι εργάτριες προσπαθούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο...
σύντομα ξεπρόβαλε η μεγαλειότατη...με το κεφάλι...

και τελικά βγήκε ολόκληρη !!
Οι μέλισσες την υποδέχτηκαν με..."προσκύνημα", ολόκληρη βασίλισσα ήρθε στο κόσμο !!

Όταν γεννηθεί μια βασίλισσα είναι σχετικά μικρή, δεν έχει το τελικό μέγεθος που διαμορφώνεται μετά τη γονοιμοποίηση  που θα γίνει κατά τη γαμήλια πτήση της στους αιθέρες.


Αυτή η φουρνιά βασιλισσών δεν ήταν πολύ καλή σε μέγεθος, τα επόμενα βασιλοκέλια που θα εκκολαφτούν αυτές τις μέρες βγήκαν καλύτερα...ελπίζω σύντομα να έχουμε και άλλες χαρές...χωρίς "καισαρική" αυτή τη φορά.

Υ.Γ.
Ελπίζω μόνο με το άνοιγμα που έκανα στο κελί να μην τραυμάτισα κατά λάθος τη βασίλισσα, εξάλλου  με τόσο επιπλέον κερί ίσως να δυσκολευόταν να γεννηθεί μόνη της  και να χρειαζόταν πραγματικά αυτή τη βοήθεια, δεν ξέρω, όταν τη δω να γεννάει κανονικά πάνω στο πλαίσιο, τότε θα είμαστε σίγουροι ότι ορθά έπραξα...θα δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου