Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Πατέντα για εύκολο σάκιασμα του καρπού των ελιών

Μια και είμαστε σε ελαιοκομική περίοδο και σε πολλές περιοχές έχει αρχίσει ήδη η συγκομιδή των ελιών, σκέφτηκα να κάνω επανάληψη μια παλαιότερη ανάρτηση με μια πατεντούλα για το σάκιασμα του καρπού.
Είναι κάτι απλό και γρήγορο, μπορείς να το  φτιάξεις πολύ εύκολα και να κάνεις τη δουλειά του σακιάσματος χωρίς πολύ κόπο.
 Για όσους λοιπόν δεν έτυχε να το διαβάσουν, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να το μάθουν.Για όσους το γνωρίζουν, είναι ευκαιρία για μια ...επανάληψη.


Με μηδενικό κόστος μπορούμε να φτιάξουμε μια εύκολη πατέντα που μας επιτρέπει να βάλουμε το καρπό των ελιών πολύ εύκολα και γρήγορα στο τσουβάλι.







Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένας άδειος μεγάλος  κουβάς σαν αυτούς που έχουν μέσα πλαστικό χρώμα για βάψιμο και ...3 βίδες.

Αυτό είναι όλο !


Κόβουμε περιμετρικά με ένα πριόνι τον κουβά σε πλάτος 10-13 εκ.



τοποθετούμε δυο τρυπανόβιδες (είναι καλύτερα από τις απλές βίδες ) στην  άκρη του πλαστικού που κόψαμε σε απόσταση 10-15 εκ.η μια από την άλλη,




 από την εσωτερική πλευρά προς τα έξω.



Ακριβώς απέναντί τους βάζουμε μια μικρότερη βίδα,




 αλλά αυτή τη φορά από έξω προς τα μέσα...και αυτό ήταν, είναι έτοιμη η πατέντα μας!





Πως το δουλεύουμε τώρα ?

Βάζουμε πρώτα την άκρη από το σακί μας στην μικρή εσωτερική βίδα



 και το τεντώνουμε περιμετρικά πάνω στον κομμένο κουβά μέχρι να φτάσουμε να το αγκιστρώσουμε στη μια από τις δυο βίδες  που βάλαμε αρχικά.



Μετά τεντώνουμε περιμετρικά από την αντίθετη πλευρά του κουβά μέχρι να αγκιστρώσουμε το σακί και από την άλλη βίδα 


και τέλος για να το σταθεροποιήσουμε αγκιστρώνουμε πάλι το σακί στην προηγούμενη βίδα.



Φτιάξαμε κάτι που μοιάζει με ...τρύπιο ντέφι που του έχουμε κρεμάσει ένα τσουβάλι από κάτω.




Τοποθετούμε την "κατασκευή" μας στην άκρη του σωρού με τις ελιές, βάζοντας τη μικρή βίδα να είναι από κάτω και τις δυο μεγάλες να είναι από πάνω



και σπρώχνουμε αρχικά τον καρπό με δύναμη να πάει προς τον πάτο του σακιού, για να γλυτώσουμε αργότερα τα πολλά ανέβα-κατέβα του σακιού.



Μόλις είναι μισογεμάτο το σακί μας το ανασηκώνουμε προσεκτικά για να μην ξεκαρφωθεί η κατασκευή μας και το στοιβάζουμε.







Το ρίχνουμε πάλι κάτω και το απογεμίζουμε, συνήθως ένα ανασήκωμα είναι αρκετό για να το γεμίσουμε καλά.



Αν για κάποιο λόγο δεν γέμισε ως επάνω, ακόμα και ένα άτομο μπορεί να ρίξει τον επιπλέον καρπό που χρειάζεται για να γεμίσει το σακί μας με ένα κουβαδάκι, γιατί το στόμιο είναι σταθερό και δεν χρειάζεται δεύτερο άτομο να το κρατάει...



Τέλος πολύ εύκολα αφαιρούμε το "σύστημα" μας ακολουθώντας ανάποδα τον τρόπο με τον οποίο το αγκιστρώσαμε




 και δένουμε το σακί μας.





Τελειώσαμε!!! 

Φαντάζομαι ότι αυτή η πατέντα μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άλλα προϊόντα που σακιάζονται με το χέρι εκτός από τις ελιές φυσικά...

 Καλό επίσης είναι να φοράμε γάντια όταν σακιάζουμε τον καρπό για να μην τρυπήσουμε  κανένα  δάκτυλο στις βίδες, αν και  δεν είναι κάτι επικίνδυνο...

Μου ήρθε σαν ιδέα πριν λίγες  ημέρες όταν ξεκινήσαμε να μαζεύουμε ελιές, το δοκίμασα στην πράξη και πραγματικά ενθουσιάστηκα από την ευκολία  με την οποία γέμιζαν τα τσουβάλια ακόμα και με ένα μόνο άτομο.

Έτσι σκέφτηκα να το αναρτήσω με λεπτομέρειες ...μπας και φανεί χρήσιμο σε όποιον έχει αρχίσει να μαζεύει ελιές και ζορίζεται με το ..."άθλημα" του σακιάσματος.

Αυτή είναι και η πρώτη ανάρτηση σχετική με ελιές για να τιμήσω επιτέλους και τον τίτλο του blog που περιέχει τη λέξη λάδι, αφού λέγεται "Όλα μέλι λάδι στη Μάνη " και ελπίζω να φανεί πολύ χρήσιμη σε όσους αποφασίσουν να την κατασκευάσουν... προσωπικά μου έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο πλέον !

6 σχόλια:

  1. Γεια σας κ. Βαλαβάνη, Πάρα πολύ κατανοητές και με πολύ μεράκι - χιούμορ οι περιγραφές σου τόσο για τις Μέλισσες όσο και τα υπόλοιπα θέματα που αναπτύσσεις (π.χ. σάκιασμα του καρπού των ελιών). Ευχαριστούμε πολύ και να είσαι Πολύ Καλά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!Απλά καταγράφω κάτι που δοκίμασα και φάνηκε χρήσιμο σε εμένα, σε κάποιο άλλο άτομο μπορεί να μην είναι βολικό...
      Χαίρομαι πολύ αν αρέσει ο τρόπος που γράφω, αν και έχω πάρα πού καιρό να κάνω κάποια ανάρτηση, ίσως κάποια στιγμή τα καταφέρω πάλι...
      Εύχομαι να είστε και εσείς πολύ καλά!

      Διαγραφή