Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

"Σφίξιμο" των μελισσιών για ξεχειμώνιασμα και το ...μέλι απ' έξω

Έχω μερικές φετινές παραφυάδες που δεν "πατούν " καλά όλα τα πλαίσια της κυψέλης τους, σε προηγούμενη επιθεώρηση εντόπισα το πρόβλημα αλλά δεν μπορούσα να αποφασίσω ποιο πλαίσιο να αφαιρέσω από όλα γιατί ή θα είχαν σφραγισμένο γόνο ή θα είχαν γύρη και μέλι διάσπαρτα...


Μου ήταν δύσκολο νοητικά να τους αφαιρέσω πλαίσια με τροφές ( ήταν μισογεμάτα και λυπόμουν να τους πάρω το φαγητό με τον χειμώνα μπροστά τους ) ευελπιστώντας όμως  στην επόμενη επιθεώρηση να αυξηθεί ο πληθυσμός από τις νέες μέλισσες που θα γεννιόντουσαν από το σφραγισμένο γόνο τα άφησα για  να καλυφθούν μελλοντικά με αυτό τον τρόπο τα πλεονάζοντα πλαίσια.
Πράγμα το οποίο όμως δεν έγινε στο μέγεθος που θα ήθελα ...



Σε πρόσφατο άρθρο της μελισσοκομικής επιθεώρησης όμως διάβασα μια καλή λύση σαν επιλογή για αυτό το πρόβλημα.

Εκεί λοιπόν αναφέρεται ότι μπορούμε να σφίξουμε το μελίσσι μας χωρίς απαραίτητα  να αφαιρέσουμε τα πλεονάζοντα πλαίσια από την κυψέλη μας...

- Πως γίνεται αυτό ?
- απλά βάζοντας ένα χώρισμα ανάμεσά τους



Στο άρθρο  αναφέρεται ότι είναι καλύτερα να βάζουμε ξύλινο χώρισμα αντί για φελιζόλ, αλλά δεν είχα πρόχειρο κάτι τέτοιο και βολεύτηκα προς το παρόν με ένα σκληρό πράσινο φελιζόλ.

Το λευκό το "μασουλάνε" πολύ εύκολα, το μπλε και το πράσινο όχι τόσο, αλλά ...τσούζει στην τσέπη όταν το αγοράζεις, έχει επιπλέον  όμως και καλύτερο επίπεδο μόνωσης.

Βρήκα λοιπόν το πλαίσιο με το λιγότερο μέλι και το έβγαλα εκτός του χώρου που θα έμενε για να αναπτυχθεί το μελίσσι, έβαλα και το φελιζόλ ανάμεσά τους και έτσι τώρα ήταν σαν να είναι ένας κάθετος τροφοδότης αυτό το ξεκομμένο πλαίσιο.



Οι μέλισσες θα πάρουν το μέλι από αυτό το πλαίσιο και θα το αποθηκεύσουν πιο συμμαζεμένα στα πλαίσια που έχουν απομείνει  στο χώρο μετά το φελιζόλ.



Έτσι δεν θα πάει ένα πλαίσιο με μισογεμάτο μέλι στην αποθήκη και οι μέλισσες θα "σφίξουν" και θα αποθηκευτεί σωστά το μέλι...

Σε επόμενη επιθεώρηση φαντάζομαι θα το έχουν καθαρίσει  από τροφές και θα μπορέσω να το πάρω για μια βόλτα από τον καταψύκτη και μετά για παρκάρισμα στην αποθήκη, γιατί εφόσον δεν θα το πατάνε κανονικά οι μέλισσες, αν και χειμώνας ο κηρόσκορος  δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει. 

Στο άρθρο πάντως της μελισσοκομικής ο συντάκτης του κ. Νίκος Παππάς, βιολόγος, αναφέρει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να μείνει μέσα το πλαίσιο το χειμώνα και να είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιήσουμε την Άνοιξη για την ανάπτυξη του μελισσιού.

Ο κ. Παππάς γράφει επίσης ότι συμμαζεύουμε τα μελίσσια  τόσο όσο να κρίνουμε ότι τα μελίσσια είναι σωστά και τότε να αφαιρούμε ακόμα μια κηρήθρα και τότε θα είναι ...όπως πρέπει.

Τώρα ώσπου να έρθει η ώρα για το τελικό κλείσιμο του χειμώνα (γιατί εδώ κάτω δεν έχει πιάσει ακόμα σοβαρό κρύο) ίσως χρειαστεί να σφίξουν και άλλο, οπότε θα μετακομίσει και άλλο πλαίσιο ...εκτός έδρας και βλέπουμε   πάλι αν θα έχουμε πετύχει το όπως πρέπει ξεχειμώνιασμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου