Κάποιοι θεωρούν ότι είναι "μπελαλίδικο" να φτιαχτεί μια σκορδαλιά και ότι μετά θα πρέπει να πλένεις μια ώρα τα τόσα σκεύη που θα λερωθούν.
Με μια κατσαρόλα και ένα multi μιξεράκι, είναι πανεύκολο.
Αρχικά καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βράζουμε σε λίγο νερό με αλάτι.
Βάζουμε στο μιξεράκι όσα σκόρδα θέλουμε (ανάλογα πόσο δυνατή επιθυμούμε να την κάνουμε ) λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο θαλασσινό αλάτι.
Με ένα πάτημα ζζζζρουπ! Έχουμε έναν ωραίο πολτό σκόρδου...
Όταν βράσουν καλά οι πατάτες, αδειάζουμε το πιο πολύ νερό από την κατσαρόλα και το κρατάμε δίπλα.(θα το χρειαστούμε αργότερα)
Με ένα πιρούνι λιώνουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμα καυτές
και προσθέτουμε όσο "πατατόζουμο" χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
Αδειάζουμε μέσα και τον σκορδοπολτό από το multi
βάζουμε και επιπλέον ελαιόλαδο, μανιάτικο έξτρα παρθένο βεβαίως βεβαίως!
Ξυδάκι (από παλιά αποτυχημένη προσπάθεια για δημιουργία κρασιού και πολύ επιτυχημένη για εξαίρετο... ξύδι) και λίγο ακόμα αλατάκι για γεύση.
Τέλος, ένα καλό ανακάτεμα και αν χρειάζεται, για να έχει καλή ρευστότητα, προσθέτουμε από το "μαγικό " πατατοζουμάκι.
Η υπέροχη σκορδαλίτσα μας (όπως την έλεγε και ο πατέρας μου) είναι έτοιμη !
Φυσικά η σκορδαλιά αγαπάει τα παντζάρια ή τα βλίτα, μαζί με τα τηγανιτά ψαράκια,
όπως σας αρέσει !
και για να μην υπάρχει μουρμούρα για την μυρωδιά σκόρδου μετά,
απλά ...φάτε και οι δυο !
Υ.Γ Μέχρι πρόσφατα παιδευόμουν να λιώσω ξεχωριστά με άλλο μίξερ τις πατάτες και ήθελα πολύ χρόνο και πλύσιμο για να το κάνω, (μέχρι που μου ήρθε ...η έμπνευση) μάλιστα έδειξα και την ...χρονοβόρα συνταγή πριν μερικούς μήνες, σε φίλη Γερμανίδα που μου ζήτησε να μάθει πως φτιάχνεται η ελληνική σκορδαλιά.
Τώρα φαντάζομαι θα δει και αυτή (παρακολουθεί το blog από τη Γερμανία ) το νέο σωστό και γρήγορο τρόπο !
Με μια κατσαρόλα και ένα multi μιξεράκι, είναι πανεύκολο.
Αρχικά καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βράζουμε σε λίγο νερό με αλάτι.
Βάζουμε στο μιξεράκι όσα σκόρδα θέλουμε (ανάλογα πόσο δυνατή επιθυμούμε να την κάνουμε ) λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο θαλασσινό αλάτι.
Με ένα πάτημα ζζζζρουπ! Έχουμε έναν ωραίο πολτό σκόρδου...
Όταν βράσουν καλά οι πατάτες, αδειάζουμε το πιο πολύ νερό από την κατσαρόλα και το κρατάμε δίπλα.(θα το χρειαστούμε αργότερα)
Με ένα πιρούνι λιώνουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμα καυτές
και προσθέτουμε όσο "πατατόζουμο" χρειάζεται για να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
Αδειάζουμε μέσα και τον σκορδοπολτό από το multi
βάζουμε και επιπλέον ελαιόλαδο, μανιάτικο έξτρα παρθένο βεβαίως βεβαίως!
Ξυδάκι (από παλιά αποτυχημένη προσπάθεια για δημιουργία κρασιού και πολύ επιτυχημένη για εξαίρετο... ξύδι) και λίγο ακόμα αλατάκι για γεύση.
Τέλος, ένα καλό ανακάτεμα και αν χρειάζεται, για να έχει καλή ρευστότητα, προσθέτουμε από το "μαγικό " πατατοζουμάκι.
Η υπέροχη σκορδαλίτσα μας (όπως την έλεγε και ο πατέρας μου) είναι έτοιμη !
Φυσικά η σκορδαλιά αγαπάει τα παντζάρια ή τα βλίτα, μαζί με τα τηγανιτά ψαράκια,
όπως σας αρέσει !
και για να μην υπάρχει μουρμούρα για την μυρωδιά σκόρδου μετά,
απλά ...φάτε και οι δυο !
Υ.Γ Μέχρι πρόσφατα παιδευόμουν να λιώσω ξεχωριστά με άλλο μίξερ τις πατάτες και ήθελα πολύ χρόνο και πλύσιμο για να το κάνω, (μέχρι που μου ήρθε ...η έμπνευση) μάλιστα έδειξα και την ...χρονοβόρα συνταγή πριν μερικούς μήνες, σε φίλη Γερμανίδα που μου ζήτησε να μάθει πως φτιάχνεται η ελληνική σκορδαλιά.
Τώρα φαντάζομαι θα δει και αυτή (παρακολουθεί το blog από τη Γερμανία ) το νέο σωστό και γρήγορο τρόπο !
να εισαι καλα. ευχαριστω και γω γιατι μενω μονος και μαγειρευω
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ και εγώ για το σχόλιο, γιατί για να πω την αλήθεια δεν ξέρω πόσο "κολλάνε" οι συνταγές με τα μελισσοκομικά, αλλά
Διαγραφήάνθρωποι φυσιολογικοί είναι και αυτοί, θα τρώνε...και αν μάθεις κάτι να το κάνεις πιο εύκολα, πιστεύω, ότι χρήσιμο είναι.Καλά μαγειρέματα λοιπόν.