Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Μια απάντηση σχετικά με τις απώλειες από βαρρόα...

Πρόσφατα έκανα μια ανάρτηση για ένα μελίσσι που "χάθηκε".

Το κείμενο μου αναδημοσιεύθηκε από άλλη μελισσοκομική ιστοσελίδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός  σχολίων...


        (πτώση βαρρόα μετά από θεραπεία με οξαλικό)

Νιώθοντας την υποχρέωση να απαντήσω σε όλα αυτά, αντιγράφω αυτούσιο το σχόλιο που έκανα στην εν λόγω αναδημοσίευση και είναι το ακόλουθο :




Καλησπέρα αν και καθυστερημένα λόγω απουσίας μου, θα ήθελα να δώσω μια απάντηση στα πιο πάνω σχόλια.
Μοιράζομαι δημόσια κάποιες προσωπικές μελισσοκομικές εμπειρίες και σκέψεις σε ένα blog που διατηρώ εδώ και δυο χρόνια περίπου, καλύπτοντας μια δική μου έκφραση γραφής...


Οι αναδημοσιεύσεις τους όταν γίνονται, δεν είναι με δική μου προτροπή.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου "δάσκαλο" για να πω σε άλλους μελισσοκόμους τι να κάνουν στα μελίσσια τους, είμαι ακόμα στο στάδιο που μαθαίνω.
Εγώ απλά καταγράφω με εικόνες και λέξεις τις δικές μου δραστηριότητες, δοκιμές και σκέψεις, αν βοηθούν κάποιον, έχει καλώς, δεν θέλω να βλάψω κανένα.

Έχω παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια στη Γεωπονική Αθηνών, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προσπαθώ να ενημερώνομαι με αξιόπιστη βιβλιογραφία και έντυπη ειδική ενημέρωση όπως είναι η Μελισσοκομική επιθεώρηση.


Εκεί διάβασα για τη θεραπεία με ζάχαρη άχνη και θυμόλη.


Η καλοκαιρινή θεραπεία με θυμόλη και ζάχαρη άχνη, δεν είναι δικό μου πείραμα, είναι έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εγώ απλά το εφάρμοσα πιστά σύμφωνα με τις οδηγίες.


Η δημοσίευση των σκέψεών μου σκοπό είχε να προβληματίσει για τις μελλοντικές επιλογές που οφείλω να κάνω.


Χρησιμοποιώ Θυμόλη για τη Νοζεμίαση, οξαλικό για τη βαρρόα το Χειμώνα και (όσο κυκλοφορούσε) το hopgurd για καλοκαιρινή θεραπεία, δοκίμασα κάτι άλλο και φέτος πήγε πολύ άσχημα, αυτό το κακό αποτέλεσμα μοιράστηκα δημόσια εκφράζοντας τους προβληματισμούς μου, τίποτα περισσότερο.


Δεν νομίζω να υπάρχει μελισσοκόμος, ειδικά φέτος, που να μην έχει κάποια απώλεια, όποια θεραπεία και αν επέλεξε.


Μακάρι να υπήρχε η μια και μοναδική "θαυματουργή" θεραπεία για τις μέλισσες, όλοι θα το θέλαμε, όμως δεν υπάρχει.


Απλά όλοι προσπαθούμε (και εγώ μαζί) δοκιμάζοντας να βρούμε τη χρυσή τομή, αποτελεσματική θεραπεία με τις λιγότερες απώλειες και για τις μέλισσες και για το μέλι και για το μελισσοκόμο και για τον καταναλωτή, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.


Από τα αποτελέσματα και τις προσδοκίες που έχει ο καθένας μας, αποφασίζει και το δρόμο που θα επιλέξει στο μέλλον.
Το συγκεκριμένο μελίσσι που χάθηκε, βρισκόταν μόνιμα μέσα σε ένα κήπο σε μια σχετικά παραθαλάσσια περιοχή της Μάνης.
Αργά  το Καλοκαίρι  μπορεί να συλλέξει τροφή μόνο από ότι καλλιεργείται γύρω από  τα σπίτια, δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του για κάτι καλύτερο.

Τα προηγούμενα τρία χρόνια, με τις ίδιες επιλογές φροντίδας και θεραπειών τα συγκεκριμένα μελίσσια έδωσαν και κάποιο μέλι, φέτος όμως κατέρρευσαν...

Η επιλογή των δράσεων αντιμετώπισης ήταν συνειδητή  από την ιδιοκτήτριά τους, ήθελε να παράξει το όποιο ελάχιστο μέλι προέκυπτε, μόνο για την οικογένεια της και όχι για επαγγελματική εκμετάλλευση.

Σίγουρα οι επιλογές, αλλά και οι δυνατότητες, που έχει  ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι πολύ διαφορετικές, δεν έχουν σχέση με 3-4 μελίσσια που βρίσκονται μόνιμα  μέσα σε ένα κήπο για το μέλι του σπιτιού...

Στην ανάρτηση μου απλά ήθελα να καταθέσω το προβληματισμό μου για τη δυσκολία που υπάρχει ανάμεσα στη θέληση και στη πράξη, όταν οι συνθήκες γίνονται πολύ αντίξοες.

Η κάθε πλευρά που υποστηρίζει είτε τη φυσική θεραπεία, είτε τη χημική, έχει τα δίκια της.

Το βάρος της επιλογής όμως καλείται να το σηκώσει ο κάθε μελισσοκόμος, είτε επαγγελματίας, είτε ερασιτέχνης, μόνος του.

Κάνοντας το σεμινάριο για ασθένειες  και εχθρούς των μελισσών στη Γεωπονική Αθηνών, πίστευα ότι θα είχα απαντήσεις για  κάθε σχετικό πρόβλημα που θα είχα στο μέλλον. 

Δεν είναι όμως έτσι, η επιλογή πάλι δική μου είναι, το σεμινάριο απλά μου έμαθε τις δυνατότητες,  τις επιλογές αλλά και τις συνέπειες που υπάρχουν.

Το οξύμωρο επίσης είναι με τα μελισσοκομικά σεμινάρια εκπαίδευσης  που γίνονται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, ότι στο "μάθημα" λέγονται όσα είναι στην επίσημη διδακτέα ύλη  και στο διάλειμμα οι μελισσοκόμοι προσπαθούν  να μάθουν απεγνωσμένα τα πραγματικά "μυστικά" που γίνονται στην πράξη...

Δεν νομίζω κανένας μελισσοκόμος να θέλει να παράξει "κακό" μέλι και να χάσει τα μελίσσια του !

Απλά οι συνθήκες αναγκάζουν τους μελισσοκόμους να οδηγηθούν στις επιλογές που κάνουν.

Όταν τα ίδια εγκεκριμένα φάρμακα με τις ίδιες δραστικές ουσίες, έχουν τεράστια διαφορά κόστους στην Ελλάδα σε  σχέση με το εξωτερικό, δεν έχουν πια την πολυτέλεια για πολλές επιλογές. 

Ο καθένας μας καλείται να πράξει κατά βούληση, υπεύθυνα και με προσοχή και για τους καταναλωτές, αλλά και για τους άλλους μελισσοκόμους.

Ευχαριστώ.





16 σχόλια:

  1. Blog....Η λέξη αυτή προέρχεται από τις λέξεις weB LOG, δηλαδή "καταγραφή στο διαδίκτυο" = καταγράφει και αποτυπώνει στιγμιότυπα της ζωής του κάποιος, εγγράφως, στο web.
    Συνέχισε να γράφεις, πολύ καλά κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο που έγραψες!

      Ήρθε τη κατάλληλη ώρα, στιγμιαία αναρωτήθηκα αν κάνω σωστά που δημοσιεύω τα κείμενα μου με ότι συνέπειες έχει αυτό για μένα...
      Η πρόθεσή μου είναι καλοπροαίρετη, αν είναι το ίδιο και η κριτική που δέχομαι , τότε κάτι θετικό θα προκύψει για το σύνολο των αναγνωστών μου.
      Οπότε σκέφτομαι να συνεχίσω να γράφω!

      Διαγραφή
  2. Μαρία δεν είμαι και εγώ πολύ καιρό στο χώρο των Blog, αν και λίγο περισσότερο από εσένα. Πρόλαβα όμως να γράφουν περισσότεροι και περισσότερο! Έγραφαν τις σκέψεις τους και τα πειράματα τους. Δεν σε παρότρυναν να τα εφαρμόσεις, σε παρότρυναν όμως (έμμεσα) να προβληματιστείς και εσύ! Να σκεφτείς και να εξελιχθείς! Δυστυχώς σταμάτησαν αλλά ελπίζω να επανέλθουν στους παλαιούς ρυθμούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό σου λέω πιο πάνω συνέχισε να γράφεις!

      Διαγραφή
    2. Ωραία, θα συνεχίσω να γράφω ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο και τα θέματα που έχω..."δυστυχώς" ή "ευτυχώς" για όσους εξακολουθούν να με διαβάζουν!

      Διαγραφή
  3. Δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου!!!!
    Υπήρξε άνθρωπος που γύρεψε ευθύνες για τα γραφόμενα σου !!!!
    Μαρία μόνο ένα μεγάλο Ευχαριστούμε μπορούμε να πούμε και ότι ήμαστε υπόχρεοι που μοιράζεσαι τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν γύρεψε κάποιος ευθύνη για ότι γράφω, αλλά με αφορμή τη δημοσίευση μου για το μελίσσι που χάθηκε, δημιουργήθηκε μια αντιπαράθεση σχολίων σχετικά με τις θεραπείες που πρέπει να γίνονται για τη βαρρόα.
      Για το λόγο αυτό, θέλησα να εξηγήσω ότι δεν είχα σκοπό να προκαλέσω μια διαμάχη απόψεων και ότι εγώ απλώς καταγράφω κάποια γεγονότα που γίνονται στα μελίσσια μου καλύπτοντας μια δική μου ανάγκη έκφρασης.
      Σε ευχαριστώ πολύ για την ένθερμη και έγγραφη "συμπαράσταση" !!!

      Διαγραφή
    2. Για κάθε κίνηση που καταγραφείς εμείς κερδίζουμε γνώσεις, χρόνο, χρήμα και πιθανότατα μελίσσια!
      Όποιος δεν ξέρει ότι στις μέλισσες δεν υπάρχουν στάνταρ και δεδομένα μάλλον δεν ξέρει να ξεχωρίσει την κυψέλη από την σφηκοφωλιά.
      Μην πτόησε από παντογνώστες, άλλωστε αυτοί ξέρουν και ποιος ήταν ο πατέρας των παιδιών του Ζεβεδαίου.
      Εμείς οι υπόλοιποι απλοί θνητοί όμως που αγαπάμε την μέλισσα και αυτό που κάνουμε, έχουμε ανάγκη τέτοια Blog που μας χαρίζουν απλόχερα ρεαλιστικές εμπειρίες και όχι καθοδηγούμενες από προϊόντα ημετέρων και βροντερούς τίτλους κυνηγώντας τα κλικ του adsense.
      Ένα Τεράστιο Ευχαριστώ!
      Κιρκίνης Βασίλης

      Διαγραφή
  4. Μαράκι,
    Ο χωρίς φαντασία αναπαράγει, ο χωρίς ουσία προσπαθεί να αποκτήσει ουσία κατηγορώντας τους πάντες, ο αδαής αντιγράφει. Δεν είναι απαραίτητο οι τρεις αυτοί τύποι να είναι ξεχωριστά πρόσωπα. Δυστυχώς βγαίνει και στη συσκευασία του 3 σε 1.
    Συνέχισε να γράφεις γιατί ο κόσμος που ξέρει απο μελισσοκομία ξέρει τι να διαβάζει και ποιον διαβάζει. Οι υπόλοιποι ας πάρουν κανα βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο το σχόλιο σου είναι καταπληκτικό! Τα είπες όλα!

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά νοιώθω πολύ όμορφα διαβάζοντας τέτοια σχόλια.
      Κάποια στιγμή πίστεψα ότι κάτι δεν έκανα καλά, όταν προέκυψε αυτή η αντίδραση σχολίων και ότι θα πρέπει στο μέλλον να προσέχω για ότι αναρτώ δημόσια.
      Τελικά όμως κατάλαβα ότι έκανα το σωστό, είπα δημόσια ότι έχασα μελίσσια, δεν είμαι παντογνώστης... ακόμα μαθαίνω, από τα λάθη και τις επιλογές που κάνω συνειδητά.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τη "τόνωση" του ηθικού, η άποψη σου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και είσαι ο αναγνώστης που έκανε το πρώτο σχόλιο σε αυτό το blog !

      Διαγραφή
    3. Μαρία ο μουσαφίρης νοιώθει μεγαλύτερη τιμή όταν ο οικοδεσπότης τον καλοδέχεται στο σπιτικό του. Να 'σαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Αψιού... Κι αλήθειες λέω, Γεια σου Μάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Καλημέρα σας κυρία Βαλαβάνη
    Θα ήθελα τη γνωμη σας και οδηγίες για εφαρμογή
    κρυσταλλικής θυμόλης(για τη Varoa)
    με τοποθέτηση σε πιατάκι πάνω στα πλαίσια.
    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      με χαρά να σας πω τη γνώμη μου, χωρίς όμως να είναι η γνώμη κάποιου ειδικού επιστήμονα για τις μέλισσες.
      Καταγράφω ότι κάνω στα δικά μου μελίσσια, δεν προτρέπω κάποιον να κάνει το ίδιο...
      Έχω χρησιμοποιήσει κρυσταλλική θυμόλη με ζάχαρη άχνη για καλοκαιρινή θεραπεία και μια φορά διαλυμένη με οινόπνευμα σε vettex πάνω στα πλαίσια το Χειμώνα.
      Υπάρχει αρκετή πτώση από βαρρόα, είναι μια θεραπεία με μειωμένα κατάλοιπα φαρμάκων για τα προϊόντα της κυψέλης, αλλά τα ποσοστά αποτελεσματικότητας δεν είναι από τα μεγαλύτερα.
      Είναι καλός τρόπος για συμπληρωματική θεραπεία, όχι για κύρια, ιδιαίτερα αν υπάρχει υποψία για μεγάλη προσβολή από βαρρόα...
      Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον ακόλουθο σύνδεσμο http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_barroa.html
      στην ερώτηση Αρ. 47, έχει πλήρη περιγραφή για τη χρήση και τα αποτελέσματα της Θυμόλης σχετικά με τη Βαρρόα.
      Ελπίζω να σας βοήθησα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο.

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, ότι στον σύνδεσμο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα βρείτε οδηγίες και για τη χρήση θυμόλης σε πιατάκι στην ερώτηση Αρ. 1 σχετικά με τη Βαρρόα.

      Διαγραφή