Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Κυκλοθερμικός φούρνος και πατέντα για τηγάνισμα με ξύλα...

Σήμερα δεν έχει ιστορίες για μέλισσες...

 Σήμερα θα περιγράψω δυο "έξυπνες" κατασκευές που φωτογράφησα πρόσφατα και κάνουν  το ψήσιμο και το τηγάνισμα στα ξύλα ...παιχνιδάκι.

Ο φούρνος εξωτερικά μοιάζει με ένα συνηθισμένο ξυλόφουρνο, όμως έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο  λειτουργίας, είναι ένας κυκλοθερμικός φούρνος, έτσι λέγεται.

Η βασική διαφορά του σε σχέση με τους παραδοσιακούς φούρνους είναι ότι μπορεί να τροφοδοτείται συνέχεια με ξύλα και έτσι να έχουμε συνεχόμενη, σταθερή και ελεγχόμενη θερμοκρασία την ώρα που ψήνουμε το φαγητό μας.

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα μοντέλα αυτού του τύπου ψησίματος.

Ο φούρνος που φωτογράφησα είναι αυτοσχέδιος και βρίσκεται στο κήπο φιλικού σπιτιού, σχεδιάστηκε με πολύ μεράκι και κόστισε πολύ λιγότερο σε σχέση με έναν έτοιμο.

Είναι κατασκευασμένος από απλή λαμαρίνα 3 mm, αλλά μπορεί κάλλιστα φαντάζομαι να γίνει και  με inox.


Το μεταλλικό εσωτερικό τμήμα του κατασκευάστηκε σε ένα σιδεράδικο, το υπόλοιπο εξωτερικό, χτίστηκε επιτόπου.

Οι κλασικοί φούρνοι θέλουν προθέρμανση για να λειτουργήσουν και μετά η θερμοκρασία σιγά -σιγά πέφτει όσο περνάει η ώρα...

Στο κυκλοθερμικό φούρνο δεν έχουμε τέτοιο θέμα, όσο βάζουμε ξύλα στην εστία του, έχουμε σταθερή θερμοκρασία.










Επιπλέον, επειδή υπάρχουν δυο τοιχώματα στο φούρνο, ο καπνός ζεσταίνει περιμετρικά όλο το σύστημα πριν φύγει από την καπνοδόχο.




  Στο σημείο που δείχνουν τα κίτρινα βελάκια υπάρχει απόσταση 4-5 εκ. ανάμεσα στα δυο τοιχώματα από όπου διέρχεται ο ζεστός καπνός.






Η στήριξη του πάνω τμήματος έχει γίνει με μεταλλικές ράβδους και πυρότουβλα. 







Ο συγκεκριμένος φούρνος επειδή ήταν ο πρώτος κατασκευαστικά (ο επόμενος βγήκε πιο βελτιωμένος) είχε πολύ δυνατή φωτιά στο κάτω τμήμα του λόγω της άμεσης επαφής με τη φωτιά.

Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκαν λίγα πυρότουβλα και μια σχάρα ώστε να πετύχουμε πιο συμμετρικό ψήσιμο. 



Υπάρχει και ράγα για τοποθέτηση και δεύτερης σχάρας, συνολικά μπορούν να χωρέσουν 4 μεγάλα ταψιά. 





Το σύρμα που φαίνεται στη δεξιά πλευρά του φούρνου είναι η απόληξη του θερμόμετρου για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.



Η πόρτα ασφαλίζει με χειροποίητη κατασκευή...









Στο σύνολο φαίνεται έτσι.

Ανάμεσα στη μεταλλική εσωτερική κατασκευή και την πέτρινη επένδυση έχει τοποθετηθεί άμμος (το πυρόχωμα   είναι μια εξίσου καλή επιλογή για μόνωση).



Στο προαύλιο χώρο του σπιτιού υπάρχει και ...κανονικός φούρνος...



από τη στιγμή όμως που φτιάχτηκε ο κυκλοθερμικός δεν λειτούργησε ούτε μια φορά, έμεινε διακοσμητικός...

  Η δεύτερη πατεντούλα  που αφορά το τηγάνισμα είναι και αυτή μεταλλική.

Βάση για τηγάνισμα από παλιό...βαρελάκι μπύρας!



Το βαρελάκι αφού έπαψε να περιέχει μπύρα εδώ και πολλά χρόνια, έγινε ...γλάστρα για ένα δεντράκι, στη συνέχεια αφού το δεντράκι παραμεγάλωσε, κόπηκε η "γλάστρα" με τροχό κάθετα για να βγει το δεντράκι να φυτευτεί.

(φαίνεται το άνοιγμα από το κόψιμο, έχουν προστεθεί και μερικές ακόμα τρύπες για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα)




Στη συνέχεια, το βαρελάκι μπύρας  έγινε...φου-φου.

Το μέλλον μπορεί να του επιφυλάσσει και άλλες χρήσεις, ποιος να ξέρει άραγε...   




Στη μπροστινή πλευρά υπάρχει ακόμα ένα άνοιγμα που ανοιγοκλείνει και επιτρέπει τη τροφοδότηση με ξύλα.




Οι πατατούλες πάντως τηγανίζονται πολύ γρήγορα γιατί όλη η θερμότητα παραμένει μέσα στο βαρελάκι και δεν υπάρχουν απώλειες όπως στη κλασική ανοικτή φωτιά στο τηγάνισμα με ξύλα.





Νόστιμες φρεσκοκαθαρισμένες πατάτες από το κήπο του σπιτιού...



που έχουν μεγαλώσει με φροντίδα, αγάπη και υπέροχη θέα.



Από τη παραγωγή στη ...κατανάλωση!

Το κατσικάκι που φαίνεται πιο πάνω μέσα στο ταψί του φούρνου, μαζί με τις τηγανιτές πατατούλες και μερικά ακόμα υπέροχα μεζεδάκια καταναλώθηκαν με μεγάλη όρεξη κάτω από τη μουριά μια ηλιόλουστη ημέρα στις αρχές Απριλίου.






Η θέα από αυτό το σημείο είναι γοητευτική...



( για να ευλογήσουμε τα...γένια μας, το χωριό που φαίνεται στο βάθος είναι ο Άγιος Νικόλαος)




(και εδώ στη δεξιά πλευρά, η Στούπα)

επίσης η καλή παρέα φτιάχνει τη διάθεση, κάνει το φαγητό ακόμα πιο νόστιμο και την ώρα να κυλάει πιο γρήγορα, σχεδόν βραδιάσαμε στο...μεσημεριανό φαγητό κάτω από τη μουριά...



Αν δεν υπάρχει...κυκλοθερμικός φούρνος, σίγουρα θα υπάρχει απλή ηλεκτρική κουζίνα, βάλτε ένα ταψάκι στο φούρνο και καλέστε μερικούς φίλους για φαγητό στο μπαλκόνι, πανέμορφα θα περάσετε.

Υ.Γ.
Στο τέλος του  γεύματος πρέπει να γίνει φυσικά και η απαραίτητη...λάντζα, αν και υπάρχει πλυντήριο πιάτων στο σπίτι, παρατηρείται το εξής φαινόμενο...επειδή η θέα στο νεροχύτη είναι εκπληκτική...



γίνεται συνωστισμός από εθελοντές για το ποιος θα πρωτοπλύνει τα πιάτα !!



16 σχόλια:

  1. γεια σασ.θελω να σασ ρωτησω κατι για μια παλαιοτερη αναρτηση σασ,δεν εχει σχεση με αυτην την αναρτηση,(αλλα δεν ξερω που αλλου να σασ γραψω)παμε τωρα στην ερωτηση,σε μια παλαιοτερη αναρτηση ειχατε πει οτι ορφανεψατε καποια μελισσια στο θυμαρι,για να αλαξετε βασιλισσα και να δειτε εαν θα μαζεψουν περισσοτερο μελι.η ερωτηση μου ειναι,εαν μαζεψαν περισσοτερα μελια και δευτερον αν τα σφραγισαν κανονικα με κερι?σκεφτομαι να την εφαρμοσω φετοσ στο θυμαρι και η γνωμη σασ,εαν την εφαρμοσατε θα με βοηθουσε πολυ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιώργο, μια χαρά είναι η ερώτηση στην ανάρτηση για το φούρνο (αν και αναφέρω ένα e-mail επικοινωνίας στην αρχή της σελίδας στο blog) δεν πειράζει, θα γράψω εδώ την απάντηση μου.

      Πράγματι δοκίμασα με ορφανή κυψέλη πριν δυο χρόνια να πάρω περισσότερο μέλι.
      Δεν εντυπωσιάστηκα από τα αποτελέσματα, αν και υπάρχει ντόπιος μελισσοκόμος στην περιοχή μου που δουλεύει τα μισά του μελίσσια με αυτό τον τρόπο κάθε χρόνο για να αλλάξει τις μισές βασίλισσες (έτσι έχει πάντα έως 2 χρονών βασίλισσες) και να πάρει ταυτόχρονα βασιλικό πολτό.
      Στο σημείο που είχα τα μελίσσια μου δεν είχε μόνο θυμάρι, είναι κοντά ο Ταΰγετος και προς τα πάνω έπιαναν και έλατο.
      Δεν σφράγισαν όλα τα πλαίσια με κερί παντού, αλλά ένα σημαντικό τμήμα τους.
      Δεν είχα βάλει διάφραγμα σε αυτές τις 3 κυψέλες που δοκίμασα και όταν γεννήθηκε η βασίλισσα και άρχισε να γεννάει, έβαζε διάσπαρτο γόνο όπου έβρισκε χώρο.
      Πήρα κάποια μέλια, όχι τρελά πράγματα όμως.
      Για να δουλέψει καλά πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ένα δυνατό μελίσσι, διαφορετικά καλό είναι να γίνουν συνενώσεις με πλαίσια εκολαπτόμενου γόνου.
      Σημαντικό ρόλο επίσης πιστεύω ότι παίζει η χρονική στιγμή που θα γίνει η αφαίρεση της βασίλισσας, σε περίπτωση που θες να το δοκιμάσεις.
      θα ταΐσουν ότι ανοικτό γόνο έχουν, από τη στιγμή που θα ορφανέψει η κυψέλη και μετά σχεδόν από 20-30 ημέρες πάλι θα καταναλώσουν τροφές για το γόνο, όταν θα αρχίσει να γεννάει η νέα βασίλισσα.Σε αυτό το διάστημα έχουν πιθανότητα να πιάσουν μέλια, αρκεί να συμπέσει η ανθοφορία του θυμαριού.
      Λένε όμως ότι τα μελίσσια που δεν είναι ορφανά, δουλεύουν καλύτερα.Σε περίπτωση που δεν σε νοιάζει να αλλάξεις τη βασίλισσα, αλλά μόνο να περιορίσεις δραστικά τη γέννα, μια καλή λύση είναι το σπαστό διάφραγμα 4 πλαισίων (σκέφτομαι να το δοκιμάσω φέτος).
      Περιορίζει τη γέννα περισσότερο, σε σχέση με το διάφραγμα των 10 πλαισίων, όχι όμως και εντελώς όπως είναι στην περίπτωση της ορφάνιας με ότι συνέπειες έχει αυτό για τη λειτουργία του μελισσιού...

      Αυτά είναι όσα γνωρίζω, ελπίζω να βοήθησα.

      Εύχομαι τα καλύτερα αποτελέσματα με όποιο τρόπο και αν επιλέξεις τελικά να δουλέψεις τα μελίσσια σου.

      Να είσαι καλά και καλά μέλια !!

      Διαγραφή
  2. καλημερα και ευχαριστω για την απαντηση.δεν ειδα το e-mail,αλλα μου απαντησεσ εδω και να εισαι καλα.παμε τωρα στο θεμα.στην απαντηση σου μου λεσ οτι πηρεσ καποια μελια αλλα οχι πολλα πραγματα.Απο τοισ κυψελεσ που ειχαν βασιλισσα, πηρεσ παραπανω μελια?η απο τοισ ορφανεσ κυψελεσ?ποσο ηταν η παραγωγη σε κιλα στο περιπου,εαν θυμασε στην καθε παραπανω περιπτωση?οταν λεσ οτι για να δουλεψει καλα αυτη η μεθοδοσ θελει δυνατο μελισσι,για εσενα ποσα πλαισια πληθυσμο και ποσα γονου πρεπει να εχει ενα δυνατο μελισσι?τελοσ μου λεσ,οτι καποιοι μελισσοκομοι λενε οτι τα ορφανα μελισσια δεν δουλευουν καλα οπωσ τα μελισσια που εχουν βασιλισσα,εσυ απο την δικια σου εμπειρια το διαπιστωσεσ αυτο?ειδεσ διαφορα στην ποσοτητα μελιου που συλεχτηκε μεταξυ τον ορφανων σου μελισσων και αυτον που εχουν βαιλισσα?και εαν ναι ποια συλεξαν πιο πολυ μελι?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.να εισαι καλα και καλα μελια και εσυ να εχεισ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και πάλι, τα συμπεράσματα από τις επιλογές και τις δοκιμές που έκανα στα μελίσσια δεν είναι πάντα εντελώς ξεκάθαρα.
      Σε ένα αποτέλεσμα παραγωγής μελιού που είχα σε μια κυψέλη, μπορεί να παίζουν ρόλο αθροιστικά αρκετοί παράγοντες (που εγώ αγνοώ) και να μην είναι μόνο το θέμα ορφάνιας.
      Τις δυο τελευταίες χρονιές που τα δουλέψαμε ως ορφανά, (για να βγάλουμε και μερικές νέες βασίλισσες) μάζεψαν περισσότερο μέλι σε σχέση με αυτά που είχαν τη βασίλισσα με το διάφραγμα 10 πλαισίων.
      Τη μια χρονιά ήταν γύρω στα 7 κιλά και την άλλη γύρω στα 10 ανά κυψέλη που ήταν για παραγωγή.
      Η περιοχή που βρίσκονται δεν είναι θυμαρότοπος ούτε όμως και ελατόδασος, είναι κάπου ανάμεσα στα δυο. Ο Ταΰγετος λόγω απότομης υψομετρικής διαφοράς δίνει αυτή τη δυνατότητα αν το μελισσοκομείο είναι σε ένα μεσαίο υψόμετρο, αλλά μπορεί όμως και να χάνουμε στο σύνολο επειδή δεν έχουμε στόχο μόνο μια νομή...

      Δυνατό μελίσσι πιστεύω ότι είναι ένα τουλάχιστον διώροφο όπου θα του προσθέσουμε όσα περισσότερα σφραγισμένα πλαίσια με γόνο μπορούμε, αφαιρώντας ότι πλαίσιο είναι μισογεμάτο από τροφές και γόνο.

      Αυτά τα πλαίσια με το σφραγισμένο γόνο θα τα πάρουμε από τις κυψέλες που δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν καλά και δεν είναι παραγωγικές.
      Έτσι όταν γεννηθεί ο επιπλέον γόνος, να είναι ασφυκτικά γεμάτο το διώροφο με διαθέσιμες μελλοντικές συλλέκτριες που θα μπορέσουν να μαζέψουν ότι μέλι υπάρχει, αν ευνοήσουν φυσικά και οι καιρικές συνθήκες.
      Φέτος θα δουλευτούν τα μελίσσια με διαφράγματα των 4 πλαισίων και όχι εντελώς ορφανά, γιατί είχαμε κάποιες απώλειες το Φθινόπωρο όταν τα μελίσσια ζορίστηκαν να πάρουν τα πάνω τους μετά το τρύγο, ώσπου η νέα μάνα να αναπληρώσει το κενό της γέννας που προέκυψε τη περίοδο της ορφάνιας και επειδή το καλοκαίρι έχουμε συνθήκες ...ξηρασίας στη Μάνη.

      Δεν μπορώ απόλυτα να σου πω ναι ή όχι ότι τα ορφανά είναι καλύτερα στη συλλογή μελιού και εγώ ακόμα στο ψάξιμο είμαι για τη δική μου περιοχή, δοκιμάζω και προσπαθώ να βρω τις παραμέτρους που θα βοηθήσουν στο τελικό αποτέλεσμα συλλογής μελιού που είναι το ζητούμενο για όλους μας...

      Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι η γνωστή : "όλο το κόσμο ρώτα ...και του κεφαλιού σου κάνε "

      Δοκίμασε με μερικές κυψέλες μόνο, ώστε να ξέρεις πως δουλεύει στο δικό σου τόπο και να έχεις προσωπική εκτίμηση.

      Εύχομαι ότι καλύτερο !!!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερρα και ευχαριστω για τοισ απαντησεισ.τελικα θα εφαρμοσω σε λιγεσ μελισσεσ την μεθοδο για να δω και εγω τα αποτελεσματα.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία οι κατασκευές. Κρίμα όμως που χρησημοπιήσατε βαρέλι μπύρας για παραθία (που λέμε στην ΚΡΗΤΗ), είναι ανοξείδωτο και κάνει ένα πολύ ωραίο τσικάλι. Καλύτερη δουλεία κάνει ένα ταμπούρο από φορτηγό. Έχει μαντέμι πάχους κοντά στους 2 πόντους, τελειώνουν τα ξύλα και το τσικάλι βράζει ακόμα 20 λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ιδέα για το ταμπούρο από φορτηγό, στην επόμενη κατασκευή θα το σκεφτούμε σοβαρά. Χρησιμοποιούμε ότι υλικό βρίσκεται διαθέσιμο, εδώ έγινε μια κατασκευή με μεταλλικό κουβά από γράσο http://olameliladistimani.blogspot.gr/2017/01/blog-post.html#more
      Το βαρελάκι μπύρας πάντως ήταν ήδη ανοιγμένο, γιατί κάποιοι άλλοι είχαν ήδη φυτέψει μέσα ένα δέντρο και μετά έγινε ...παραθία. Ευχαριστώ πολύ για τη κρητική λέξη που έμαθα σήμερα και επί την ευκαιρία πληροφοριακά, Κρητικός που έχει εξοχικό στη Μάνη, έχει αυτό το βαρελάκι μπύρας στον κήπο του.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα,να ρωτήσω κάτι ειθελα σχετικά με το φούρνο το κυκλοθερμικό, μόνο από αυτά τα τέσσερα σημεία με το βελάκι που δείχνετε βγαινει ο καπνός προς την καμηναδα;η περιμετρικά γύρο είναι όλο ανοιχτό και βγαίνει ο καπνός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, περιμετρικά όλο είναι ανοικτό, υπάρχει κενό ανάμεσα στα δυο τοιχώματα περίπου 10-15 εκ. για να περνάει ομοιόμορφα ο καπνός ώστε να έχουμε άνοδο θερμοκρασίας και στην επάνω πλευρά του φούρνου.Τα βελάκια απλά προσδιορίζουν τη θέση που βρίσκεται, δεν είναι μόνο στα σημεία αυτά σαν αεραγωγός...
      Το εξωτερικό τοίχωμα, στο επάνω πλευρά έχει τρύπα που συνδέεται με τη καμινάδα για την τελική διαφυγή του καπνού.
      Τα τοιχώματα συνδέονται μεταξύ τους με κάποιες μεταλλικές λάμες σε μερικά σημεία ώστε να είναι σταθερή η όλη κατασκευή.
      Τέλος, καλό θα ήταν το εσωτερικό τουλάχιστον τοίχωμα να γίνει με inox μέταλλο για να είναι καθαρός ο φούρνος εσωτερικά.
      Θεωρητικά, θα μπορούσε πιστεύω να γίνει και με ένα μεταλλικό τοίχωμα αρκεί να χτιστεί δεύτερο τοίχωμα περιμετρικά με πυρότουβλα που θα επιτρέπει στο καπνό να εξέλθει προς τη καμινάδα και να ζεστάνει το φούρνο και στην επάνω πλευρά του.
      Καλά ψησίματα εύχομαι και καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη έγραψα λάθος την απόσταση ανάμεσα στα δυο τοιχώματα ότι είναι 10-15 cm, είναι μικρότερη, ώστε να υπάρχει καλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας στο φούρνο...

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ,το κενό το είδα στης φώτο και λες 4 5 πόντους.τοσο θα αφήσω και εγώ αριστερά δεξιά και πίσω. Ευχαριστώ πολύ, καλό Πάσχα να εχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστός ανέστη, ο κυκλοθερμικός φούρνος πόσο περίπου σας στοίχισε? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, η εσωτερική μεταλλική κατασκευή πριν από 8 περίπου χρόνια στοίχισε εργασία και υλικά (λαμαρίνα 3 χιλ.) 100 ευρώ.Το κόστος της εξωτερικής επένδυσης θα είναι ανάλογο με την επιλογή των υλικών που θα τοποθετηθούν, δηλαδή αν μπει πυρότουβλο παντού ή απλός σοφάς ή πέτρα....

      Διαγραφή