Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Πως φωτογραφίζουμε επαγγελματικά ένα βάζο με μέλι

Με λίγη προσπάθεια και επιμονή, μπορούμε να καταφέρουμε να φωτογραφίσουμε  το μέλι μας σαν επαγγελματίες...



Θα δείξω τον κανονικό τρόπο, αλλά και εναλλακτικές λύσεις για όποιον θέλει να δοκιμάσει με απλούστερους τρόπους.

Σε ένα άνετο δωμάτιο (εδώ έγινε στην σοφίτα του σπιτιού ) διαμορφώνουμε το φωτογραφικό μας στούντιο.

Θα χρειαστούμε ένα στενόμακρο κομμάτι πλέξιγλας, καλύτερα είναι το γαλακτερό, αλλά και το διάφανο αν βάλουμε πάνω του ένα μεγάλο φύλλο ριζόχαρτο, μια  χαρά είναι.

Το σημαντικό είναι να φτιάξουμε μια σταθερή κούρμπα με το πλέξιγλας ώστε να μπορέσουμε να φωτίσουμε από πίσω το βάζο με το μέλι που θα τοποθετήσουμε πάνω του.




Για να στερεωθεί με ασφάλεια χρειαζόμαστε κάτι που να έχει βάρος αλλά όχι μεγάλο όγκο.Ένας πρακτικός τρόπος (πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι έχουν τέτοιες πατέντες στο στούντιο τους) είναι να "φυτέψουμε" μια σιδερένια σωλήνα μέσα σε ένα δοχείο με μπετό.





Βάζουμε δυο τέτοια δοχεία λοιπόν πίσω για κόντρα και το στερεώνουμε ψηλά πάνω.

Μπροστά στερεώνουμε με νταβίδια  σε κάτι σταθερό και έτοιμη η φωτογραφική μας κούρμπα...




Τοποθετούμε το βαζάκι μας στο μπροστινό επίπεδο σημείο και ξεκινάμε...


Τώρα αν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τόσο σύνθετο, μπορούμε απλά να βάλουμε το βάζο πάνω σε ένα στενόμα κρο  γυαλί και να τεντώσουμε όμορφα ένα μεγάλο ριζόχαρτο σε κούρμπα πίσω του.Μπορούμε να το στερεώσουμε με μανταλάκια πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί όπως τα ρούχα στη...μπουγάδα.



Αν δεν υπάρχουν επαγγελματικά φλας ή φώτα, μπορούμε να βάλουμε ότι φωτιστική πηγή έχουμε, αρκεί να ρυθμίσουμε χρωματικά τη μηχανή μας σύμφωνα με  αυτή.
Είναι το white balance  που πολλές μηχανές διαθέτουν είτε αυτόματα, είτε κατά επιλογή με ρύθμιση.

Στην ανάγκη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον ήλιο σαν φωτιστική πηγή, αρκεί να τοποθετηθούμε κατάλληλα προς αυτόν, σε σχέση με την γωνία λήψης της φωτογραφίας. 

Χρειαζόμαστε δυο πηγές φωτός μια πίσω για να "γράψει" η διαφάνεια  του μελιού και μια μπροστά για να φωτιστεί η ετικέτα του βάζου.

Συμπληρωματικά  από μπροστά βάζουμε ένα λευκό χαρτόνι για να γυαλίσει λίγο το καπάκι το βάζου και να φωτίσουμε με ανάκλαση από την αντίθετη πλευρά.



Χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο μπροστινό και το πίσω φως μέχρι να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε, με μικρές μετακινήσεις και δοκιμές θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, επίσης δοκιμάζοντας διαφορετικές ταχύτητες και διαφράγματα, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.



(εδώ το πίσω φως χρειάζεται μετακίνηση για να καλύπτει σωστά όλο το χώρο του φόντου )




(εδώ είμαστε καλά στα φώτα, αλλά θα χρειαστεί ένα μικρό ρετούς γιατί η ...ετικέτα είναι χειροποίητη και απλά  την κόλλησα με ...διάφανη ταινία και φαίνεται.Του χρόνου θα πάμε τυπογραφείο για σωστές αυτοκόλλητες.)

Μετά την επεμβασούλα λοιπόν, έχουμε το ακόλουθο αποτέλεσμα...  


Με λίγη υπομονή και προσπάθεια κάτι καλό θα βγει, αν όχι,
υπάρχουν και οι ...επαγγελματίες φωτογράφοι.

Ανταλλάξτε φωτογραφίες ...με μέλι! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου