Μπορούμε να φτιάξουμε έναν εξαιρετικά τραγανό μπακλαβά, αρκεί να έχουμε καλές πρώτες ύλες και ...όρεξη βέβαια να το κάνουμε.
Για τη γέμιση, θα χρειαστούμε ένα μείγμα ξηρών καρπών που αποτελείται από αμύγδαλο, καρύδι και φιστίκι αιγίνης.
Σε αυτό το μείγμα θα προσθέσουμε λίγες κουταλιές ζάχαρη, λίγη τριμμένη κανέλα και ελάχιστο τριμμένο γαρίφαλο.
Αναλογίες...δεν ξέρω να σας πω, πάντα το κάνω με το μάτι και την μυρωδιά...εξάλλου το άρωμα και η γεύση είναι προσωπική επιλογή για τον καθένα.
Το φύλλο κρούστας που χρησιμοποιώ είναι Βηρυτού Κανάκη. Μπορείτε και με ότι άλλο θέλετε, αλλά με αυτό έχω πάντα τις καλύτερες ...κριτικές.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε τον πάτο ενός χαμηλού αλουμινένιου ταψιού, στρώνοντας σταυρωτά 2-3 φύλλα κρούστας για αρχή απλώνοντας ανάμεσά τους και πάλι...βούτυρο.
Από το τρίτο φύλλο θα ξεκινήσουμε να πασπαλίζουμε και το μείγμα των ξηρών καρπών πάνω στα φύλλα, αφού πρώτα θα έχουμε βάλει το βούτυρο.
Στρώνουμε τα φύλλα σταυρωτά και ότι γωνίτσες περισσεύουν, τις κόβουμε και τις ρίχνουμε και αυτές ...μέσα.
Φροντίζουμε να μοιράσουμε τους ξηρούς καρπούς περίπου ισόπαχα σε όλα τα φύλλα
φροντίζοντας τα φύλλα να "κάθονται" απαλά στο ταψί χωρίς περιττή πίεση
και στο τέλος κλείνουμε με 2- 3 φύλλα χωρίς γέμιση και βούτυρο ανάμεσα τους.
Κόβουμε τις τελικές ακρούλες που περισσεύουν γύρω από το ταψί
και γυρίζουμε τις άκρες με την βοήθεια ενός μαχαιριού προς τα μέσα...
Χαράζουμε απαλά τα πάνω φύλλα σε μικρά κομμάτια
και περιχύνουμε σιγά-σιγά όλο το ταψί πάλι με βούτυρο.
Έτοιμο για το φούρνο.
Πάνω κάτω αντίσταση στον αέρα στους 160 c μέχρι να ροδίσει ...καλά.
Όταν το βάλουμε στον φούρνο, ετοιμάζουμε σιρόπι με ζάχαρη-νερό, μερικές κουταλιές αρωματικό μέλι (θυμάρι,άνθη ή έλατο θα κάνουν όλη τη διαφορά στη γεύση) και μερικά ξυλάκια από κανέλα και γαρύφαλλο.
Φτιάχνουμε ένα σιρόπι όχι πολύ πηχτό, αλλά ούτε και πολύ ελαφρύ και το αφήνουμε να παγώσει.
Όταν βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο τον αφήνουμε 1-2 λεπτά να "τραβήξει" το βούτυρο και ρίχνουμε αργά-αργά το σιρόπι περιμετρικά σε όλο το ταψί.
Στολίζουμε με τα ξυλάκια κανέλας από πάνω.
Όταν ρουφήξει όλο το σιρόπι και παγώσει το γλυκό μας είναι έτοιμο για ...κατανάλωση.
Επίσης μια μπάλα παγωτό βανίλια από πάνω του...μπορεί να το...απογειώσει και φυσικά να το ...εξαφανίσει από το πιάτο μας...πάρα πολύ γρήγορα!
Για τη γέμιση, θα χρειαστούμε ένα μείγμα ξηρών καρπών που αποτελείται από αμύγδαλο, καρύδι και φιστίκι αιγίνης.
Σε αυτό το μείγμα θα προσθέσουμε λίγες κουταλιές ζάχαρη, λίγη τριμμένη κανέλα και ελάχιστο τριμμένο γαρίφαλο.
Αναλογίες...δεν ξέρω να σας πω, πάντα το κάνω με το μάτι και την μυρωδιά...εξάλλου το άρωμα και η γεύση είναι προσωπική επιλογή για τον καθένα.
Το φύλλο κρούστας που χρησιμοποιώ είναι Βηρυτού Κανάκη. Μπορείτε και με ότι άλλο θέλετε, αλλά με αυτό έχω πάντα τις καλύτερες ...κριτικές.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε τον πάτο ενός χαμηλού αλουμινένιου ταψιού, στρώνοντας σταυρωτά 2-3 φύλλα κρούστας για αρχή απλώνοντας ανάμεσά τους και πάλι...βούτυρο.
Από το τρίτο φύλλο θα ξεκινήσουμε να πασπαλίζουμε και το μείγμα των ξηρών καρπών πάνω στα φύλλα, αφού πρώτα θα έχουμε βάλει το βούτυρο.
Στρώνουμε τα φύλλα σταυρωτά και ότι γωνίτσες περισσεύουν, τις κόβουμε και τις ρίχνουμε και αυτές ...μέσα.
Φροντίζουμε να μοιράσουμε τους ξηρούς καρπούς περίπου ισόπαχα σε όλα τα φύλλα
φροντίζοντας τα φύλλα να "κάθονται" απαλά στο ταψί χωρίς περιττή πίεση
και στο τέλος κλείνουμε με 2- 3 φύλλα χωρίς γέμιση και βούτυρο ανάμεσα τους.
Κόβουμε τις τελικές ακρούλες που περισσεύουν γύρω από το ταψί
και γυρίζουμε τις άκρες με την βοήθεια ενός μαχαιριού προς τα μέσα...
Χαράζουμε απαλά τα πάνω φύλλα σε μικρά κομμάτια
και περιχύνουμε σιγά-σιγά όλο το ταψί πάλι με βούτυρο.
Έτοιμο για το φούρνο.
Πάνω κάτω αντίσταση στον αέρα στους 160 c μέχρι να ροδίσει ...καλά.
Όταν το βάλουμε στον φούρνο, ετοιμάζουμε σιρόπι με ζάχαρη-νερό, μερικές κουταλιές αρωματικό μέλι (θυμάρι,άνθη ή έλατο θα κάνουν όλη τη διαφορά στη γεύση) και μερικά ξυλάκια από κανέλα και γαρύφαλλο.
Φτιάχνουμε ένα σιρόπι όχι πολύ πηχτό, αλλά ούτε και πολύ ελαφρύ και το αφήνουμε να παγώσει.
Όταν βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο τον αφήνουμε 1-2 λεπτά να "τραβήξει" το βούτυρο και ρίχνουμε αργά-αργά το σιρόπι περιμετρικά σε όλο το ταψί.
Στολίζουμε με τα ξυλάκια κανέλας από πάνω.
Όταν ρουφήξει όλο το σιρόπι και παγώσει το γλυκό μας είναι έτοιμο για ...κατανάλωση.
Επίσης μια μπάλα παγωτό βανίλια από πάνω του...μπορεί να το...απογειώσει και φυσικά να το ...εξαφανίσει από το πιάτο μας...πάρα πολύ γρήγορα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου