Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Οδήγηση τρέιλερ με την όπισθεν...

Κάποια στιγμή χρειάζεται να μεταφέρουμε κάτι που δεν χωράει μέσα στο αυτοκίνητο μας, έτσι γίνεται αναγκαία η χρήση ενός τρέιλερ για τη μεταφορά των αντικειμένων μας.

Μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρουμε την οικοσκευή μας, αγροτικά προϊόντα, κυψέλες, μια βάρκα, οτιδήποτε τέλος πάντων που μπορεί να τοποθετηθεί  πάνω σε ένα τρέιλερ...

Όταν τραβάμε  ένα τρέιλερ με το αυτοκίνητο μας και οδηγούμε προς τα εμπρός, τα πράγματα είναι σχετικά καλά.

Οδηγούμε αργά και προσεκτικά, πατάμε απαλά το φρένο, παίρνουμε "ανοικτά" τις στροφές, γιατί υπολογίζουμε και την "ουρά" που σέρνουμε από πίσω μας, όλα πάνε καλά και σχετικά εύκολα.

Όταν  όμως χρειαστεί για κάποιο λόγο να κάνουμε όπισθεν με το τρέιλερ πάνω στο αυτοκίνητο, τα πράγματα δυσκολεύουν, το τρέιλερ σιγά - σιγά αρχίζει να στρίβει και να πηγαίνει ακριβώς εκεί που δεν θέλουμε να πάει, πολύ σύντομα το ωραίο μας τρέιλερ έχει δεθεί σαν "φιόγκος" πάνω στο αυτοκίνητο μας και δεν πάει ούτε εμπρός ούτε πίσω, εκνευριζόμαστε χωρίς αποτέλεσμα και στο τέλος η μόνη λύση είναι να γυρίσουμε το τρέιλερ ...με τα χέρια, αφού το βγάλουμε πρώτα από τον κοτσαδόρο  του αυτοκινήτου.

Υπάρχουν 2-3 μικρές οδηγίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να λύσουμε το "φιόγκο " και να οδηγήσουμε σχετικά εύκολα ένα τρέιλερ με την όπισθεν...


 Πρώτη βασική ερώτηση.

- Πως κρατάμε το τρέιλερ ίσιο όταν κάνουμε όπισθεν, ώστε να μην φεύγει μια δεξιά και μια αριστερά ?

- Μόνο με τα δυο μας καθρεφτάκια είναι η απάντηση.

Στη θεωρία ξέρουμε ότι ισχύουν τα ανάποδα, όταν οδηγούμε τρέιλερ με την όπισθεν, σε σχέση με όταν οδηγούμε μόνο το αυτοκίνητό μας.

Δηλαδή αν μόνο με το αυτοκίνητο κάναμε όπισθεν και έπρεπε να "κόψουμε " το τιμόνι αριστερά για να πάμε στο σημείο που θέλουμε, όταν έχουμε και το τρέιλερ θα πρέπει να "κόψουμε" ακριβώς ανάποδα, δηλαδή δεξιά.

Στη πράξη όμως αυτό μετά από λίγα μέτρα πορείας με όπισθεν, δένει "φιόγκο" το μυαλό, μετά τα χέρια και μετά το τρέιλερ πάνω στο αυτοκίνητο, είναι πολλά πράγματα μαζί που εύκολα σε μπερδεύουν...

- Τι κάνουμε?


π.χ. έχουμε σταματήσει με το τρέιλερ πίσω μας και θέλουμε να παραμείνει ίσιο όταν θα κάνουμε όπισθεν, κοιτάμε μόνο από τους δυο μας καθρέπτες...


- Σε ποιο καθρέπτη βλέπουμε κάποια ρόδα από το τρέιλερ ?

- Έστω στο δεξί καθρέπτη.

- Ωραία, απαλά στρίβουμε λίγο το τιμόνι μας προς τα δεξιά...



κάνοντας όπισθεν και  ελέγχοντας πάλι και τους δυο καθρέπτες, σύντομα θα δούμε τη ρόδα του τρέιλερ να προβάλει στον αριστερό καθρέπτη μας...


τότε "κόβουμε " ελαφρά το τιμόνι μας προς τα αριστερά, αυτό θα επαναφέρει το τρέιλερ πάλι σε ευθεία πορεία...και η ιστορία θα συνεχίζεται...


Μόλις βλέπουμε ελαφρά το τρέιλερ σε κάποιο από τους δυο καθρέπτες, θα  στρίβουμε ελαφρά το τιμόνι προς τα εκεί, δηλαδή θα προσπαθούμε να βλέπουμε οριακά το τρέιλερ να ξεπροβάλει πίσω από το αυτοκίνητο μια στον έναν καθρέφτη μια στον άλλο.


- Βλέπουμε το τρέιλερ στο δεξί καθρέπτη ?

Στρίβουμε ελαφρά προς δεξιά. 

- Το βλέπουμε στον αριστερό καθρέπτη ?

Στρίβουμε ελαφρά προς αριστερά.

Αυτό δεν μπερδεύει το κεφάλι και τα χέρια με τις ανάποδες κινήσεις...όπου το βλέπω, προς τα εκεί στρίβω...

Απλός κανόνας που δεν μπερδεύει, αν κάνουμε απαλές κινήσεις με αργή ταχύτητα, ελέγχουμε απόλυτα την ευθεία πορεία με όπισθεν που θέλουμε.

Δεν είμαι επαγγελματίας οδηγός, όμως αυτός ο μικρός κανόνας με έχει βοηθήσει αφάνταστα να μην μπερδεύομαι όταν χρειάζεται να κάνω όπισθεν  με τρέιλερ και θέλω να παραμείνει σε ευθεία.

Οι οδηγητικές "γνώσεις" μου είναι εμπειρικές, δεν έχω φυσικά Ε' κατηγορίας  δίπλωμα, κανονικό  Β' έχω, απλά έτυχε να γεννηθώ μετά από μισή ντουζίνα αγόρια, δεν είναι σχήμα λόγου αυτό που γράφω, είναι πραγματικό το νούμερο, η μοναδική και η μικρότερη μετά από έξι αγόρια...

Το γεγονός αυτό μου έδωσε αρκετές "ευκαιρίες" εκπαίδευσης στην οδήγηση με πολλά και διαφορετικά οχήματα, μιας και αρκετοί εξ αυτών είναι κάτοχοι Δ' και Ε' κατηγορίας διπλώματος οδήγησης.

Σίγουρα κάποιος που γνωρίζει άψογα αυτό το τύπο οδήγησης ξέρει περισσότερα από εμένα, απλά εγώ καταγράφω μικρές "λεπτομέρειες" που εμένα με έχουν ξεμπλοκάρει και ίσως φανούν χρήσιμες και σε κάποιον άλλο που δυσκολεύεται με τις σύνθετες οδηγίες...

Πάμε παρακάτω.

Βρήκαμε πως πάμε προς τα πίσω και πως παραμένει ευθεία το τρέιλερ, τώρα ας δούμε και πως στρίβουμε με το τρέιλερ  γωνία προς τα πίσω.

Έχουμε τον εξής κανόνα.

 Για να πάω στο σημείο που θέλω, αν με σκέτο το αυτοκίνητο "κόβω" το τιμόνι προς μια πλευρά, όταν έχω και το τρέιλερ, "κόβω" το τιμόνι ακριβώς ανάποδα, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

π.χ  

Αν έχουμε σταματήσει και θέλουμε να κάνουμε πίσω υπό γωνία προς τα αριστερά, σκεφτόμαστε μέσα στο κεφάλι μας...

- Προς τα που θα "έκοβα" το τιμόνι αν είχα σκέτο το αυτοκίνητο ?

- Προς τα εδώ...

- Ωραία, τώρα που έχω και το τρέιλερ,  για να πάω στο ίδιο σημείο θα "κόψω" ακριβώς το αντίθετο.



 Σημαντική λεπτομέρεια που βοηθάει να ελέγχουμε καλύτερα το άμεσο στρίψιμο προς τα πίσω, "κόβουμε" πρώτα όλο το τιμόνι επί τόπου και μετά ξεκινάμε να κάνουμε όπισθεν ...



Αυτό μας δίνει άμεσο αποτέλεσμα και το τρέιλερ "κόβει " γρήγορα προς την πλευρά που έχουμε επιλέξει να στρίψουμε...




Όταν αρχίζει να στρίβει το τρέιλερ, διορθώνουμε τη κλίση με τον κανόνα του καθρέφτη.

 Αφού έχουμε "κόψει " πρώτα όλο το τιμόνι επί τόπου για να στρίψει προς την πλευρά που θέλουμε, αρχίζουμε να κάνουμε όπισθεν, "ισιώνουμε" και ελέγχουμε τη κλίση στρίβοντας προς τον καθρέπτη που βλέπουμε το τρέιλερ.

Με αυτό το τρόπο έχουμε άμεσο, αλλά ελεγχόμενο γώνιασμα  όταν θέλουμε να κάνουμε  όπισθεν με στροφή, αν δεν αρχίσουμε να "ισιώνουμε", το τρέιλερ θα "τσακίσει" υπό γωνία και θα μπλοκάρει.



Αν δεν τα καταφέρουμε με την πρώτη προσπάθεια και "μπλοκάρει" το τρέιλερ,  καλό είναι να πάμε πάλι προς τα εμπρός,  να ισιώσει λίγο το αυτοκίνητο και να προσπαθήσουμε εκ νέου, γιατί αν στρίψει υπερβολικά, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί. 



Με λίγη εξάσκηση σύντομα θα μπορείτε να οδηγείτε σχετικά εύκολα ένα τρέιλερ προς τα πίσω.

Αν έχετε παιδικά παιχνίδια  που έχουν ρυμουλκούμενη καρότσα, μπορείτε να κάνετε εικονική εξάσκηση ώστε να καταλάβετε προς τα που  στρίβουν  στη πραγματικότητα.

 Μπορείτε επίσης να πάτε σε μια ερημική αλάνα και να εξασκηθείτε με ασφάλεια, ηρεμία και χωρίς καθόλου άγχος για άλλα διερχόμενα οχήματα.
 Βάζετε πέτρες στο χώμα ώστε να ορίσετε τα σημεία που θέλετε και αρχίζετε τις δοκιμές.

Κανείς δεν γεννήθηκε ...μαθημένος, όλοι από κάπου ξεκίνησαν!

Καλά κουβαλήματα να έχετε, πάντα με ασφάλεια και σύνεση, ιδιαίτερα τώρα που είναι και ελαιοκομική περίοδος και τα  τρέιλερ έχουν την τιμητική τους.

1 σχόλιο: