Πρόσφατα βρήκα ένα νέου τύπου διάφραγμα που έχει ενσωματωμένη πλαστική πατούρα ώστε να επιτρέπει να δημιουργείται ένα μικρό κενό ανάμεσα στο διάφραγμα και το πάτωμα για να βγαίνουν οι μέλισσες έξω.
Μέχρι τώρα είχα απλά διαφράγματα και
έπρεπε να προσαρτήσω επιπλέον πηχάκια για να φτιάξω την πάνω έξοδο για κηφήνες και εργάτριες όταν τοποθετούσα πάνω τους δεύτερο πάτωμα.
Το νέο έχει και ενσωματωμένη σανίδα προσγείωσης των μελισσών, οπότε είναι πολύ εύκολη και πρακτική λύση όταν χρειάζεται να βάλουμε διάφραγμα για διάφορους λόγους.
Φέτος αποφάσισα να τα βάλω σχετικά νωρίς γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχα αρκετές σμηνουργίες.
Κάτι η έλλειψη εμπειρίας, κάτι που δεν έχω αρκετά χτισμένα πλαίσια, μερικά μελίσσια μου είχαν πάρει δρόμο για άλλη γη για άλλα μέρη!
Ντόπιος, παλιός και έμπειρος μελισσοκόμος ο Χρήστος Κολοβέας που μου έδειξε τα πρώτα μου μελισσοκομικά βήματα και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό, με συμβούλεψε αν θέλω να κτίσω καινούργια πλαίσια την Άνοιξη, (αν θέλω λέει? σαν τρελή!) να βάλω τη βασίλισσα κάτω στον πρώτο όροφο με λίγο γόνο και αρκετά άχτιστα με διάφραγμα από πάνω τους και τα υπόλοιπα πλαίσια να τα βάλω πάνω στον δεύτερο όροφο.
Έτσι οι μέλισσες αναγκάζονται να χτίσουν πιο γρήγορα.
Εφάρμοσα την συμβουλή, αλλά μάλλον το έβαλα πολύ νωρίς την Άνοιξη και δεν άρχισαν να χτίζουν πολύ τότε.
Στις λεπτομέρειες της συμβουλής δεν ξέρω αν τα έχω κάνει και όλα σωστά γιατί όλο και κάτι μπερδεύω εγώ στην προσπάθειά μου να μην έχω και σμηνουργίες παράλληλα.
Δεν πειράζει καλύτερα έτσι παρά να τις κυνηγάω...
Τώρα πηγαίνω περίπου σε εβδομαδιαίους κύκλους και ότι βρίσκω χτισμένο και σφραγισμένο το παίρνω από κάτω και το ανεβάζω πάνω, ενώ παράλληλα καταστρέφω κανένα βασιλικό κελί που έχουν κάνει στον δεύτερο όροφο από τυχόν λίγο ανοικτό γόνο που πέρασε πάνω κατά την τελευταία μετακίνηση.
Συμπληρώνω με ότι κενά χτισμένα και άχτιστα έχω και πάλι από την αρχή.
Σε γιαπί μου φαίνεται ότι έχω βάλει τις μέλισσες να δουλεύουν όχι σε κυψέλη!
Βασικά νομίζω ότι κάνω ένα είδος της μεθόδου DEMAREE.
Τα αποτελέσματα πάντως μέχρι τώρα καλά είναι και καινούργια πλαίσια χτίζω, αν και ίσως καθυστερώ την ανάπτυξη της κυψέλης, αλλά μακάρι να είχα χτισμένα πλαίσια, να τα βάλω να ευχαριστηθεί η ψυχή της βασίλισσας να γεννάει και όχι να κόβει βόλτες και να περιμένει να της χτίσουν κελιά.
Πάντως δεν την έχει κοπανήσει καμία βασίλισσα από την κυψέλη μέχρι τώρα, καλά τα πάμε, σιγά -σιγά θα μάθω.
Φτου σκόρδα!!!
Θα μπορουσες να μου πεις απο που τα πήρες και πόσο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ στείλε μου ένα mail.
Ευχαριστώ !
Θα ηθελα κ εγω να μαθω που τα πηρες εαν επιτρεπεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από την εταιρεία techosetbee, εγώ τα πήρα 2,70 ευρώ από Καλαμάτα.Το τηλ. της εταιρείας κατασκευής είναι 210-5593914 για να ρωτήσεις που βρίσκεται το κοντινότερο σε σένα σημείο πώλησης.Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά έκτακτοι λόγοι απουσίας δεν μου επέτρεψαν να το κάνω νωρίτερα.
ΔιαγραφήΤα συγκεκριμένα τα πήρα από το κατάστημα "το μελισσάκι" στην Καλαμάτα και η τιμή φαίνεται και στη φωτό...2,70 μόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι τα κατασκευάζει η γνωστή εταιρία που φτιάχνει και πλαστικές κυψέλες, αλλά θα κοιτάξω πάνω τους, για σίγουρα και θα γράψω πάλι.
Αυτό που κάνεις, είναι, περίπου, η μέθοδος DEMAREE. Αλλά, μην χαλάς τα β\κ στον όροφο. Βάλε ένα ανοιχτό γόνο, επάνω, και άστο να βγάλει δεύτερη βασίλισσα. Θα γεννούν και οι δύο. Μόλις τρυγήσεις, κατέβασε τον όροφο, και έχεις δύο δυνατά μελίσσια. Προσοχή, λίγο πριν γεννηθεί η πάνω βασίλισσα, βάλε κι άλλο διάφραγμα για να μη σκοτωθούν. μεταξύ τους... Γυναίκες !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ thomas, το έχω κάνει και αυτό περίπου, πήρα από πάνω β/κ και έκανα παραφυάδα, αλλά προτιμώ πλέον να κάνω τις βασίλισσες με εμβολιασμό ζέντερ για να είναι ελεγχόμενα καλές.Με δυο βασίλισσες σκοπεύω από του χρόνου.Ακόμα μαθαίνω...αν και γυναίκα που είμαι, μαθαίνω γρήγορα.Σ' ευχαριστώ πάντως για τον κόπο σου να μου γράψεις τη συμβουλή σου.
Διαγραφή