Σήμερα έχει πίτα!
Χειροποίητη και πεντανόστιμη. Τα υλικά είναι όλα στο περίπου... με ότι έχουμε βρει στον κήπο ή στο μανάβη του ο καθένας!
Ζυμώνουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με μια χούφτα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, λίγο αλάτι, 6-7 κ.σ ελαιόλαδο, 3-4 κ.σ ξύδι, νερό και κάνουμε μια σχεδόν μαλακή ζύμη, γιατί θα πάρει αρκετό αλεύρι κατά το άνοιγμα.
Ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη , ή αγοράζουμε έτοιμα (λέγε με Κανάκη και άλλοι...)
Βάζουμε 4 από κάτω και ανά 2 φύλλα ρίχνουμε ελαιόλαδο ανάμεσα και στον πάτο του ταψιού φυσικά.
Για τη γέμιση ψιλοκόβουμε ότι βρούμε...
σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια, άνηθο, κρεμμυδάκια φρέσκα, ότι θέλετε!
Επιπλέον μέσα βάζουμε τριμμένη φέτα, ελάχιστο ρύζι ή τραχανά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ένα αυγό χτυπημένο.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα ζύμης και αν θέλουμε προαιρετικά πασπαλίζουμε από πάνω στη γέμιση ελάχιστη κανέλα.
Τέλος βάζουμε και τα από πάνω 2 ακόμα φύλλα, ενώ ότι φύλλα περισσεύουν γύρω από το ταψί τα κόβουμε και τα βάζουμε και αυτά ανάμεσα στις στρώσεις.
Φυσικά το ελαιόλαδο δεν το λυπόμαστε, στη Μάνη είμαστε!
Χαράζουμε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα και ψήνουμε σε φούρνο με αέρα για μια ώρα περίπου στους 160-170 βαθμούς.
Στο τέλος τι άλλο θα βάλουμε?
Ελαιόλαδο φυσικά!
Ακούγεται υπερβολικό, αλλά αυτό είναι το μυστικό για τραγανό φύλλο.
Η φωτογράφιση του τρόπου που φτιάχνεται η συγκεκριμένη πίτα έγινε ανήμερα φέτος το Πάσχα και η συνταγή είναι ευγενική ...χορηγία από την Νικολέτα Βαλαβάνη.
Περιττό να γράψω ότι δεν έμεινε ψίχουλο από την πίτα!
Πίτες, για την ακρίβεια δύο φάγαμε.
Χειροποίητη και πεντανόστιμη. Τα υλικά είναι όλα στο περίπου... με ότι έχουμε βρει στον κήπο ή στο μανάβη του ο καθένας!
Ζυμώνουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με μια χούφτα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, λίγο αλάτι, 6-7 κ.σ ελαιόλαδο, 3-4 κ.σ ξύδι, νερό και κάνουμε μια σχεδόν μαλακή ζύμη, γιατί θα πάρει αρκετό αλεύρι κατά το άνοιγμα.
Ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη , ή αγοράζουμε έτοιμα (λέγε με Κανάκη και άλλοι...)
Βάζουμε 4 από κάτω και ανά 2 φύλλα ρίχνουμε ελαιόλαδο ανάμεσα και στον πάτο του ταψιού φυσικά.
Για τη γέμιση ψιλοκόβουμε ότι βρούμε...
σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλίθρες, μυρώνια, άνηθο, κρεμμυδάκια φρέσκα, ότι θέλετε!
Επιπλέον μέσα βάζουμε τριμμένη φέτα, ελάχιστο ρύζι ή τραχανά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ένα αυγό χτυπημένο.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα ζύμης και αν θέλουμε προαιρετικά πασπαλίζουμε από πάνω στη γέμιση ελάχιστη κανέλα.
Τέλος βάζουμε και τα από πάνω 2 ακόμα φύλλα, ενώ ότι φύλλα περισσεύουν γύρω από το ταψί τα κόβουμε και τα βάζουμε και αυτά ανάμεσα στις στρώσεις.
Φυσικά το ελαιόλαδο δεν το λυπόμαστε, στη Μάνη είμαστε!
Χαράζουμε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα και ψήνουμε σε φούρνο με αέρα για μια ώρα περίπου στους 160-170 βαθμούς.
Στο τέλος τι άλλο θα βάλουμε?
Ελαιόλαδο φυσικά!
Ακούγεται υπερβολικό, αλλά αυτό είναι το μυστικό για τραγανό φύλλο.
Η φωτογράφιση του τρόπου που φτιάχνεται η συγκεκριμένη πίτα έγινε ανήμερα φέτος το Πάσχα και η συνταγή είναι ευγενική ...χορηγία από την Νικολέτα Βαλαβάνη.
Περιττό να γράψω ότι δεν έμεινε ψίχουλο από την πίτα!
Πίτες, για την ακρίβεια δύο φάγαμε.
μμμμμμμμμμ...γιάμι! Μου άνοιξε την όρεξη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα! Έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την έχουν δοκιμάσει και γίνεται ευκολότερα από ότι νομίζει κανείς!
Διαγραφή