Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Το βιβλίο "Οι μέλισσες θεραπεύουν" από τις εκδόσεις Ψύχαλου

Συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου είναι ο φυσιολάτρης, καθηγητής πανεπιστημίου, Roch Domerego, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της επιτροπής μελισσοθεραπείας της Apimondia.



Μέσα στις σελίδες του υπάρχουν συνταγές για θεραπείες με προϊόντα της μέλισσας, ανάλυση των ιδιοτήτων που έχουν αυτά  προϊόντα, όπως το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη και το δηλητήριο της μέλισσας, καθώς και συνταγές σε συνδυασμό  με αιθέρια έλαια.
Επίσης περιέχει λίστα με θεραπευτικές προτάσεις για διάφορες ασθένειες.

Το μεγαλύτερο όμως τμήμα του βιβλίου, αναφέρεται στην πορεία αυτού του ανθρώπου μέσα στο χρόνο και στις συγκυρίες που τον οδήγησαν να ανακαλύψει αυτή τη γνώση.
Έχει όμορφο αφηγηματικό λόγο και διαβάζεται ευχάριστα.




Ξεκινά από την παιδική του ηλικία και το πως  γνωρίζει τις μέλισσες για πρώτη φορά στο μελισσοκομείο της θείας του κάπου στη νότια Γαλλία, συνεχίζει στην Αφρική όπου με κάποιο τρόπο κάνει την στρατιωτική του θητεία φροντίζοντας πάλι ...μέλισσες και γενικότερα καταγράφει τη περιπλάνησή του σε ολόκληρο τον κόσμο όπου τα βήματά του πάντα τον έφερναν κοντά στις μέλισσες, όσο και αν κατά καιρούς απομακρυνόταν από αυτές...οι συγκυρίες τον οδηγούσαν πάλι πίσω στις μέλισσες...

Στο τέλος αφοσιώθηκε πάνω στη μελέτη της μελισσοθεραπείας σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια και δημιούργησε μαζί με ομάδα άλλων επιστημόνων φυσικά αντιβιοτικά που δοκιμάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε κλινικές μελέτες σε νοσοκομεία στην Κούβα.

Η Κούβα είναι πρωτοπόρος στην έρευνα της λεγόμενης "πράσινης ιατρικής", όπου λόγο του αποκλεισμού της από το δυτικό κόσμο, προσπάθησε να βρει εναλλακτικούς τρόπους  θεραπείας να εφαρμόσει στα νοσοκομεία της, υποστηρίζοντας δε με θέρμη τέτοιες πρωτοπόρες ιδέες τη στιγμή που ο υπόλοιπος ιατρικός κόσμος τις αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό.

Είναι ακόμα μια περίπτωση ενός ανθρώπου που γνώρισε τις μέλισσες και ...μαγεύτηκε από αυτές. 

Απλά το πήγε ένα βήμα πιο πάνω με την ερευνά του, δίνοντάς μας νέα δεδομένα για τις ικανότητες που έχουν οι μέλισσες και που ακόμα  δεν ξέρουμε πραγματικά μέχρι που θα μπορούσαν να φτάσουν...

Σε αυτό το βιβλίο καταγράφεται η διαδρομή και η αναζήτηση αυτού του ειδικού της μελισσοθεραπείας, στην προσπάθεια του να ανακαλύψει το κόσμο των μελισσών...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου