Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Χειροποίητο σαπούνι με ελαιόλαδο και κερί μέλισσας

Πρόσφατα μου ήρθε η διάθεση να φτιάξω πάλι σπιτικό σαπούνι.

Είχα βρει τις αναλογίες για τα υλικά ψάχνοντας στο ιντερνέτ παλαιότερα και ως...συνήθως έβαλα και κάτι επιπλέον για να δώσω και τη δική μου πινελιά στο τελικό προϊόν και είπα τώρα να καταγράψω την όλη διαδικασία προκειμένου να φανεί χρήσιμη για  όποιον ενδιαφέρεται...

Αρχικά θα χρειαστούμε γάντια και μάσκα για το πρόσωπο γιατί τα υλικά είναι διαβρωτικά και βγάζουν αναθυμιάσεις (βασικά μόνο η καυστική σόδα που θα χρησιμοποιήσουμε) 

 Υλικά :

1000 γρ. ελαιόλαδο (αντικαθιστούμε  ένα μικρό μέρος του με ελάχιστο κερί μέλισσας)

315 γρ. νερό

130 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου - ΝαΟΗ)



αιθέριο έλαιο 


Ρίχνουμε τμηματικά και με προσοχή τη καυστική σόδα στο νερό (μπορούμε να φτιάξουμε και ένα αφέψημα με διάφορα βότανα, χαμομήλι, λεβάντα,δεντρολίβανο ή και μπαχαρικά, όπως κανέλα ή γαρίφαλο αντί για σκέτο νερό, έτσι το σαπούνι μας θα είναι πιο αρωματικό και θα περιέχει και τις ιδιότητες του βοτάνου που θα έχουμε προσθέσει )



 και ανακατεύουμε με πολύ προσοχή γιατί προκαλεί σοβαρά εγκαύματα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα και κάνουμε την ανάμειξη κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο για να μην έχουμε πολλές αναθυμιάσεις, επίσης η ανάμειξη της σόδας με το νερό ανεβάζει...θερμοκρασία.

Ζυγίζουμε το λάδι συνολικά και αντικαθιστούμε  αν θέλουμε ένα μέρος του με αρωματισμένο λάδι που έχουμε φτιάξει μερικές ημέρες νωρίτερα βάζοντας μέσα του διάφορα λουλούδια ή βότανα,


      (εδώ έχει λουλούδια λεβάντας)


 καθώς και λίγο κερί μέλισσας.




Ζεσταίνουμε το λάδι με το κερί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν μεταξύ τους




 το αφήνουμε να παγώσει και ελέγχουμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο.



Θέλουμε το μείγμα λαδιού και σόδας να έχουν κοντινή θερμοκρασία όταν αναμειχθούν για να κάνουμε το σαπούνι μας, περίπου 32 βαθμούς Κελσίου.

Περιμένουμε μέχρι να το πετύχουμε και τότε με προσοχή πάλι ρίχνουμε σιγά-σιγά τη σόδα-νερό στο μείγμα λαδιού-κεριού 




και ανακατεύουμε το προς...δημιουργία σαπούνι μας.



Για να συντομεύσουμε το χρόνο ανάδευσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ραβδομπλέντερ κουζίνας και ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα μας αρχίσει να γίνεται πιο παχύρρευστο, κάτι...σαν παιδική κρεμούλα.



Τότε ρίχνουμε το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας, η δόση είναι ανάλογα με την καθαρότητα του ελαίου και την ένταση του αρώματος που επιθυμούμε.(εδώ μπήκαν 50-60 σταγόνες)



Πριν σφίξει πολύ το μοιράζουμε σε πλαστικά μπολάκια 



που παίζουν το ρόλο του ...καλουπιού και το αφήνουμε στην ησυχία του να παγώσει σκεπασμένο για δυο ημέρες περίπου.

Μια μικρή κουτάλα και μια σπάτουλα σιλικόνης θα μας βοηθήσουν αρκετά για να το μοιράσουμε στα καλούπια.


  Μετά με ευκολία βάζοντας λίγη πίεση, βγάζουμε το σαπούνι μας από το καλούπι του...



και ....περιμένουμε τουλάχιστον 2 μήνες για να το χρησιμοποιήσουμε !
Σε αυτό το διάστημα το σαπούνι μας θα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ανοιχτόχρωμο αλλά και πιο σκληρό.


  Αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να κάνουμε μπάνιο με ασφάλεια και να το ευχαριστηθούμε και όχι να τρέχουμε στα επείγοντα από δερματικά εγκαύματα...

Μπορούμε να ενσωματώσουμε επίσης μέσα στο σαπούνι διάφορα αποξεραμένα λουλούδια ή βότανα και να βάλουμε τα αντίστοιχα  αιθέρια έλαια για άρωμα.

Επίσης αν θέλουμε δεν βάζουμε καθόλου κερί μέλισσας, αν και αυτό το λίγο κερί είναι που δίνει μια αίσθηση "αδιάβροχου" στο δέρμα μετά το μπάνιο.

Στα μαλλιά θέλει λίγο προσοχή,  γιατί δίνει την αίσθηση του "λαδωμένου" αλλά αν έχετε φριζαριστά μαλλιά ίσως αυτό το λίγο κεράκι να μπορέσει επιτέλους  να καταφέρει να τα ...τιθασεύσει!

Καλό μπάνιο λοιπόν με σαπουνάκι παραγωγής σας...διότι πέρα από τη χαρά της δημιουργίας ότι φτιάχνουμε κάτι μόνοι μας, είναι αναμφίβολα και ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν που κοστίζει ελάχιστα και δεν το αγοράζουμε από κάποια πολυεθνική εταιρία.

Ότι μαθαίνουμε και μπορούμε να το κάνουμε...καλό είναι. 



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου