Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Μαρκάρισμα βασιλισσών εξωτερικά στην κυψέλη με...πινέζες

Βάφοντας τη βασίλισσα με χρώμα, ξέρουμε πότε γεννήθηκε και επιπλέον τη βρίσκουμε και πιο εύκολα...

Όμως πρέπει να ανοίξουμε την κυψέλη και να βρούμε τη  βαμμένη βασίλισσα για να ξέρουμε τι έχουμε μέσα στην κυψέλη ή να κρατάμε αρχείο με το νούμερο της κάθε κυψέλης για να γνωρίζουμε αντίστοιχα την ηλικία της κάθε βασίλισσας. 

Ένας άλλος πρακτικός τρόπος για να ξέρουμε τι έχουμε μέσα σε κάθε κυψέλη με μια ματιά χωρίς να ψάχνουμε τα τεφτέρια μας, είναι να βάζουμε...πινέζες πάνω στην κυψέλη.

Κυκλοφορούν στο εμπόριο όμορφες χρωματιστές πινέζες σε μικρά κουτάκια που έχουν όλα τη γκάμα από τα χρώματα 




που βάφονται οι βασίλισσες σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα, έτσι είναι εύκολο να μαρκάρουμε εξωτερικά την κυψέλη με το αντίστοιχο χρώμα της βασίλισσας που βρίσκεται στο εσωτερικό της κυψέλης.


Π.Χ αν μέσα στην κυψέλη έχουμε μια βασίλισσα του 2013 είναι βαμμένη κόκκινη, τότε καρφώνουμε και εξωτερικά μια κόκκινη πινέζα,




 αν μέσα έχουμε μια του 2014, είναι πράσινη, τότε βάζουμε και εξωτερικά μια πράσινη πινεζούλα στην κυψέλη.




Ακούγεται βαρετό, αλλά με μια ματιά χωρίς τετράδια και σημειώσεις θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι έχουμε στο μελισσοκομείο και όταν θα χρειάζεται να γνωρίζουμε άμεσα την ηλικία της βασίλισσας για να κάνουμε αντικαταστάσεις βασιλισσών θα το ξέρουμε με μια ματιά μόνο.

Εννοείται βέβαια ότι όταν αλλάζουμε μέσα στην κυψέλη τη βασίλισσα, αλλάζουμε και την ...πινέζα που βρίσκεται καρφωμένη πάνω στην κυψέλη ! 

Για ενημέρωση σε όσους δεν το γνωρίζουν έχουμε τα ακόλουθα χρώματα για  τα έτη που λήγουν αντίστοιχα :

Λευκό - 1 και 6
Κίτρινο - 2 και 7
Κόκκινο - 3 και 8
Πράσινο - 4 και 9
Μπλε - 5 και 0

Φυσικά και μπορούμε επίσης να περάσουμε το αρχείο με τις χρωματιστές πινέζες σε ένα τετράδιο με τα αντίστοιχα νούμερα των κυψελών  για να το έχουμε και γραμμένο σε περίπτωση που από ατύχημα φύγει κάποια πινέζα...θα είναι και πιο εύκολο να το καταγράψουμε με αυτό τον τρόπο συνολικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου