Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Επιθεώρηση στα μελίσσια...Μάρτιος 2017

Μετά τον "κανονικό" χειμώνα που πέρασε, ήρθε και η... κανονική Άνοιξη, τα μελίσσια παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη αυτή την εποχή.
Καθημερινά εκκολάπτονται πολλές νέες μέλισσες και η εικόνα τους είναι πολύ διαφορετική, ακόμα και στο χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας...
Γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έβαλα το πρώτο δεύτερο πάτωμα της χρονιάς, ανοίγοντας το για επιθεώρηση, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, είχα μια ευχάριστη εικόνα...



Ως πέρυσι όταν έβαζα δεύτερο πάτωμα, ανέβαζα δυο πλαίσια με ψημένο γόνο στο κέντρο του επάνω πατώματος, έβαζα για αντικατάσταση τους, δυο άχτιστα στα άκρα του γόνου στο κάτω πάτωμα και συμπλήρωνα μετά με χτισμένα πλαίσια όλο το επάνω πάτωμα.

Η βασίλισσα όταν ήταν "έτοιμη", ανέβαινε επάνω και σιγά- σιγά είχαμε επέκταση του γόνου και στο δεύτερο όροφο...

Πέρυσι όμως δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές στον τρόπο τοποθέτησης, με "βόλεψε" καλύτερα το μονόπλευρο "άνοιγμα" του μελισσιού προς την ανατολική πλευρά της κυψέλης και το υιοθέτησα σαν τρόπο εργασίας πλέον.

(εδώ είναι ο σύνδεσμος που φαίνονται οι περσινές δοκιμές τοποθέτησης πατωμάτων) 

Αυτή η κυψέλη λοιπόν ήταν η πιο δυνατή σε σχέση με τις υπόλοιπες του μικρού μου μελισσοκομείου...

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παραγωγή φρέσκου ελληνικού ελαίου από ...αβοκάντο στη Μάνη

Τι γίνεται όταν η γνώση τριών γενεών στη παραγωγή ελαιολάδου, συνδυάζεται με το όραμα και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων ?

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν ένα ελαιοτριβείο στη Μάνη δοκιμάζει μια διαφορετική παραγωγή, αντί να ρίξει ελιές στα μηχανήματα του, βάζει και αλέθει φρέσκα...αβοκάντο και αντί να βγάλει ελαιόλαδο, παράγει εξαιρετικό ελληνικό..."αβοκαντόλαδο"!!

Το αποτέλεσμα είναι να το "πιεις" στο ποτήρι...






έντονο χρώμα, πλούσιο άρωμα, ένας θησαυρός υγείας για το σώμα, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Οι δοκιμές και η αναζήτηση για το εγχείρημα είχαν αρχίσει από καιρό, πρόσφατα όμως ολοκληρώθηκαν  και οι τυπικές διαδικασίες, οπότε η παραγωγή  φρέσκου ελληνικού ελαίου από αβοκάντο στη Μάνη είναι  πια γεγονός.

Αβοκάντο για αυτή τη ποσότητα παραγωγής δεν υπάρχουν φυσικά στη Μάνη, οπότε αναζητήθηκαν στο νησί της Κρήτης όπου ανθεί η καλλιέργεια τους εδώ και αρκετό καιρό.