Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Δυο βασίλισσες σε μια κυψέλη...μάνα και κόρη μαζί...

Περίπου τέλη Μαΐου  όταν οι κυψέλες ήταν στο μέγιστο της ανάπτυξής τους, δημιούργησα μερικές πολύ μικρές παραφυάδες αφαιρώντας τη βασίλισσα που υπήρχε έως τότε στη  κυψέλη (γέννηση-2014) μαζί με 2-3 πλαίσια πληθυσμού. 
Ο στόχος ήταν να γεννηθεί μια άλλη νέα βασίλισσα στη δυνατή αλλά ορφανή πια  κυψέλη και σε αυτό το διάστημα αφού δεν θα είχαν γόνο να αναθρέψουν...ίσως να μάζευαν και περισσότερο μέλι.

Τα μικρά κυψελίδια με τις βασίλισσες του 2014 μεταφέρθηκαν κοντά μου με το σκεπτικό να τα ταΐζω συχνά ώστε να αναπτυχθούν πάλι σε  παραφυάδες, να έχω επίσης μερικές βασίλισσες επιπλέον για κάθε ενδεχόμενο και μετά με βασιλοτροφία να εμβολιάσω  βασιλοκέλια ώστε να γεννηθούν  και σε αυτά νέες βασίλισσες. 

 Σε όσες παραφυάδες οι μάνες γεννούσαν ακόμα ικανοποιητικά, υπήρξε σχετικά καλή ανάπτυξη ...ως  παραφυάδα μιλάμε πάντα...

Σε μια κυψέλη όμως, μια βασιλοπούλα  άρχισε κάποια στιγμή να μην...εκτελεί σωστά τα καθήκοντά της.

Άρχισε να γεννοβολάει μόνο κηφήνες!!

Στην αρχή αναρωτήθηκα από που προέκυψαν οι ωοτόκες  εργάτριες και γέμισαν τα πλαίσια κηφηνογόνο...αλλά μετά είδα τη μεγαλειότατη να κόβει βόλτες, βασιλοκέλια να εμφανίζονται και πίστεψα  ότι η βασίλισσα ήταν που είχε γίνει αρρενοτόκος.

Δεν είχα άλλη διαθέσιμη καλή  βασίλισσα να βάλω, έτσι άφησα το μελίσσι να κάνει μόνο του την αντικατάσταση όπως αυτό νόμιζε καλύτερα.

Κάποια στιγμή ο γόνος με τους κηφήνες άρχισε να μειώνεται και έκανε την εμφάνισή της πάνω στο πλαίσιο και η ..."πριγκίπισσα" κόρη της βασίλισσας.




 Μαμά και κόρη μαζί !!

Δεν γεννήθηκε φυσικά βαμμένη με τη μπλε μπογιά στην πλάτη...εγώ την έβαψα.


Άβαφη ήταν έτσι.




 Δεν είναι βέβαια καμιά βασίλισσα της προκοπής αφού προήλθε από ένα πολύ μικρό μελίσσι, αλλά είναι μια νέα ωραία χνουδωτή βασίλισσα που ελπίζω να μην γεννάει μόνο κηφήνες σαν τη μαμά της...



Η παλιά πράσινη του 2014  εξακολουθεί να κόβει βόλτες μέσα στην κυψέλη μαζί με την μπλε κόρη του 2015.

Οι μέλισσες φαντάζομαι ότι την αποδέχονται μέχρι να σιγουρευτούν ότι η καινούργια βασίλισσα είναι ικανή στο ρόλο της...μετά θα  ξεπαστρέψουν την παλιά.

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν γεννιόντουσαν  μόνο κηφήνες  μέσα στην κυψέλη, στην τελευταία επιθεώρηση όμως μαζί με την νέα βασίλισσα είδα και ενδείξεις από διαφορετική γέννα...


Όχι όμως ακόμα και  αποδείξεις ότι θα έχουμε πλέον εργατικό γόνο...



διότι από ότι φαίνεται μέσα στα κελιά γίνεται...πανικός!!!

Δυο και τρία και τέσσερα αυγουλάκια μέσα σε ένα κελί, δυο "σκουληκάκια" μαζί στο ίδιο κελί...


ελπίζω να είναι η νέα βασίλισσα που μόλις ξεκίνησε τη γέννα της και ότι ...θα στρώσει κάποια στιγμή, διαφορετικά θα πάει προς...διάλυση ολόκληρη η παραφυάδα.



 Η μαμά βασίλισσα πάντως όταν έβλεπε την κόρη της στο ίδιο πλαίσιο, άλλαζε δρομολόγιο και πήγαινε από την πίσω πλευρά.

Το παρατήρησα  όταν μετά το βάψιμο της κόρης βασίλισσας, τοποθέτησα επίτηδες τη μια πολύ κοντά στην άλλη για να δω την αντίδρασή τους...η παλιά "έστριβε" γωνία με την μία.

Τώρα περιμένω να περάσουν λίγες μέρες για να δω πως τελικά  θα σφραγιστεί ο γόνος που υπάρχει ώστε  να γίνει και η επίσημη διάγνωση για το μέλλον αυτής της παραφυαδούλας.

Αν βρω επαρκή σφραγισμένο εργατικό γόνο, ίσως μετά  με λίγη ενίσχυση πληθυσμού καταφέρει τελικά να ξεχειμωνιάσει και να γίνει η αλλαγή της μάνας την Άνοιξη από βασιλοτροφία, αν η βασίλισσα δεν συνεχίσει να γεννάει ικανοποιητικά. 


Δεν γνωρίζω την εξέλιξη και την τύχη που θα έχει η συγκεκριμένη παραφυάδα, ούτε και τι τύχη  θα έχει η συγκεκριμένη βασίλισσα, αλλά την ευχαριστώ που έγινε η αφορμή να φωτογραφίσω μια σπάνια περίπτωση συνύπαρξης δυο βασιλισσών στην ίδια  κυψέλη.

Μια βασίλισσα μέλισσα ανέχεται δίπλα της ...μόνο την κόρη της!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου