Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Σπιτική και τραγανή πίτσα - μικρά μυστικά...

- Τι κάνουμε όταν έχουμε καλή παρέα και επιθυμούμε να φάμε κάτι τραγανό, εύκολο, γρήγορο και νόστιμο ?


- Φτιάχνουμε πίτσα !


Πρόσφατα με ρώτησαν αν έχω ανεβάσει κάποια συνταγή  στο blog (υπάρχουν μελισσοκόμοι αναγνώστες που διαβάζουν τα μελισσοκομικά θέματα, υπάρχουν όμως και "νορμάλ"...αναγνώστες που τους αρέσουν οι συνταγές που αναρτώ χωρίς να διαβάζουν απαραίτητα τις μελισσοκομικές αναρτήσεις).

 Είχα  φωτογραφίσει  την τελευταία φορά που έφτιαξα πίτσα, όλη  τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος και έτσι είχα το απαιτούμενο οπτικό υλικό, ιδού λοιπόν η ευκαιρία να γράψω μια ανάρτηση για το πως φτιάχνεται  μια νόστιμη πίτσα και ποιο είναι το μυστικό για να γίνει τραγανή.


Ξεκινάμε με το ζυμάρι.

Όταν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε πίτσα το βράδυ, φροντίζουμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας από νωρίς, διαφορετικά μπορούμε να πάρουμε έτοιμη ζύμη του εμπορίου που είναι ειδικά για πίτσες.

Αν την ετοιμάσουμε όμως με τα χεράκια μας, θα είναι πολύ καλύτερη και επιπλέον θα μας κοστίσει ελάχιστα, εξάλλου δεν είναι κάτι δύσκολο.

Καλό για πίτσα είναι το αλεύρι τύπου 00, θα είναι πιο τραγανή, αλλά στην ανάγκη γίνεται και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, επίσης μπορούμε να κάνουμε μίξη διάφορων αλευριών, ακόμα και ολικής, αν μας αρέσει.

Βάζουμε μαγιά (καλύτερη είναι η νωπή μαγιά αρτοποιίας) σύμφωνα με την ποσότητα του αλευριού που έχουμε.
Τη διαλύουμε όμως πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με μια πρέζα ζάχαρη.
Ελάχιστο ελαιόλαδο, 1-2 κουταλιές της σούπας και λίγο αλατάκι που προσθέτω πάντα στο τέλος διαλυμένο μέσα σε λίγο νερό.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Φέτος μέλι...μόνο για μελομακάρονα!!

Έφτασε Ιούλιος, ήρθε λοιπόν η ώρα να τρυγηθεί το μέλι που... θα μάζευαν οι μέλισσες, έλα ντε όμως που μόνο με τρύγο δεν  έμοιαζε ο φετινός "τρύγος", μάλλον με  "ξελάφρωμα" μελιού έμοιαζε, κάτι σαν το ξελάφρωμα των βαρρόα...

"Αντίδωρο"...από μέλι πήραμε τη φετινή χρονιά, ίσα-ίσα για να φτιάξουμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα.

Διαβάζω ότι τα πράγματα είναι άσχημα σε πολλές περιοχές της χώρας, επίσης όμως ακούω ότι υπάρχουν και  μερικά θετικά μηνύματα  από μεμονωμένους μελισσοκόμους που κατάφεραν να βγάλουν μέλι παρά τις φετινές δυσκολίες. 

Ίσως  να βρήκαν ένα καλό μέρος και να έκαναν έγκαιρα τους κατάλληλους χειρισμούς  ώστε να πέτυχαν τις λιγότερες δυνατόν απώλειες, παρά τα τερτίπια του καιρού... 

Προσωπικά για φέτος αξιώθηκα μόνο να δω το ...χρώμα του μελιού που βγαίνει από το μελιτοεξαγωγέα...



                      (η πρώτη φετινή σταγόνα μελιού)

αλλά το μέλι που είδα  σαν παραγωγή, είναι μόνο για τα μελομακάρονα της χρονιάς, άντε και για καμιά παρτίδα λουκουμάδες!


Τα μελίσσια αυτή τη χρονιά δραστηριοποιήθηκαν σε διαφορετική περιοχή σε σχέση με πέρυσι, έτσι και το ελάχιστο μέλι που βγήκε φέτος, είναι διαφορετικό σε γεύση και χρώμα...



Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Κατασκευή ενός...ευρηματικού κοτετσιού...

Έχω  φωτογραφήσει εδώ και αρκετό καιρό, το κοτέτσι που βρίσκεται στην αυλή ενός φιλικού σπιτιού, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα κατασκευής και...έμπνευσης που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να δημοσιοποιηθεί ως πηγή ιδεών για όποιον ενδιαφέρεται για δημιουργία κοτετσιού. 



Μικρές και εύκολες επεμβάσεις στο τρόπο κατασκευής που λύνουν όμως κυριολεκτικά τα χέρια και κάνουν τη διαχείριση-  επίβλεψη ενός κοτετσιού πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά...με τα απλά κοτέτσια...