Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Πως φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες

Μπορούμε σχετικά εύκολα να φτιάξουμε μόνοι μας εξαιρετικές λιαστές ντομάτες, θα χρειαστούμε ντομάτες, αλάτι, ελαιόλαδο, λίγα μυρωδικά και...άφθονο ήλιο !




Αν έχετε ντοματούλες από τον κήπο σας είναι ακόμα καλύτερα, αλλά και στη λαϊκή αγορά μπορείτε να βρείτε  ωραιότατες  ντομάτες και σε σχετικά καλή τιμή αυτή την εποχή.

Ιδανικές ντομάτες για λιαστές είναι οι ιταλικές πομοντόρο γιατί έχουν καλή σάρκα χωρίς πολλά σπόρια, αλλά γίνεται και με ότι άλλες ντομάτες έχετε διαθέσιμες...

Αρχικά πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τυχόν λαβωματιές ή σαπίσματα που μπορεί να έχουν, στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση, αν είναι πομοντόρο, ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγαλύτερες.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Στο Κυπαρίσσι Λακωνίας - ένα πανέμορφο χωριό πάνω στο κύμα...

Γύρω στα μέσα του Ιουνίου είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά το Κυπαρίσσι Λακωνίας, ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται απλωμένο κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.



Η πρόσβαση με το αυτοκίνητο σε αυτό το χωριό  έγινε σχετικά αργοπορημένα, αλλά ακόμα και σήμερα ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί  στο Κυπαρίσσι προϋποθέτει μια καλή ικανότητα  οδήγησης για να φτάσεις με ασφάλεια στο τέλος της διαδρομής.

Αυτή η "καθυστέρηση" ανάπτυξης, ήταν ο βασικός λόγος που αυτό το όμορφο χωριουδάκι έμεινε στην ησυχία του  και εύχομαι η όποια "ανάπτυξή" στο μέλλον να μην του αφαιρέσει κάτι από τη μοναδικότητα που έχει σήμερα. 

Ξεκινώντας λοιπόν μια ημέρα με καλό καιρό αφήσαμε πίσω μας το δικό μας "όμορφο" χωριό...

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Βασιλοτροφία 2016

Για φέτος έκανα δυο βασιλοτροφίες, στη πρώτη τα βασιλοκέλια που σφραγίστηκαν δεν ήταν τόσο της "προκοπής", στη δεύτερη, τα πράγματα ήταν καλύτερα.




Αν κάθε χρόνο επιλέγουμε να παρθεί γενετικό υλικό από τα καλύτερα μελίσσια της προηγούμενης χρονιάς (για δημιουργία νέων παραφυάδων) θα έχουμε σιγά-σιγά ένα ...σούπερ μελισσοκομείο, τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

Ξεκινώντας λοιπόν με ένα διώροφο μελίσσι, όπου αφαιρώντας τον πάνω όροφο και τινάζοντας τις μέλισσες που είναι πάνω στα πλαίσια, φτιάχνουμε ένα πολύ δυνατό μονώροφο με τις μέλισσες να αισθάνονται σαν να είναι σε συνθήκες σμηνουργίας, τα πλαίσια που περισσεύουν τα μοιράζουμε σε άλλα μικρότερα και πιο αδύναμα.