Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση σκέπαστρου με μόνωση πάνω στην κυψέλη για προστασία από τη ζέστη...

Όσο το Καλοκαίρι προχωρά, η ζέστη μεγαλώνει, εμείς οι άνθρωποι για να δροσίσουμε τα σπίτια μας βάζουμε αιρκοντίσιον, οι μέλισσες για να δροσίσουν τα δικά τους σπίτια, γίνονται οι ίδιες...αιρκοντίσιον.

Κουνάνε τα φτερά τους ώστε να δημιουργηθούν ρεύματα αέρα  μέσα στην κυψέλη και έτσι καταφέρνουν να ρυθμίσουν την υπερβολική θερμοκρασία τις ζεστές ημέρες του Καλοκαιριού, επίσης υπάρχουν μέλισσες που ψάχνουν για νερό. Το μαζεύουν στο στόμα τους όπως κάνουν με το νέκταρ κι αερίζουν με αυτό την αποικία. 

Το νερό και το ρεύμα αέρα μειώνουν τη θερμοκρασία.
Οι τροφοδότριες νερού και οι αερίστριες συντονίζονται άψογα.

Αυτό όμως σημαίνει επιπλέον δουλειά για τις μέλισσες και φυσικά επιπλέον κατανάλωση τροφής, άρα επιπλέον "έξοδα" για τον προυπολογισμό της κυψέλης.

-Στο σπίτι μας για να μειώσουμε τα έξοδα του κλιματιστικού, τι κάνουμε ?

- Βάζουμε μόνωση !




Υπάρχουν ξύλινες κυψέλες που έχουν ενσωματωμένη  μόνωση  στο καπάκι τους κάτω από το μεταλλικό  φύλλο ή κάποιες άλλες που ονομάζονται ενεργειακές και υπόσχονται καλύτερες συνθήκες για τις μέλισσες, χειμώνα καλοκαίρι,  υπάρχουν επίσης και οι πλαστικές κυψέλες οι οποίες έχουν εσωτερική μόνωση ανάμεσα στα τοιχώματά τους, εναλλακτικά επίσης κάποιοι βάφουν τα καπάκια με ειδικό μονωτικό χρώμα για να μειώσουν τη θερμοκρασία που αναπτύσσουν το καλοκαίρι... οι τελικές όμως επιλογές και αποφάσεις είναι πάντα στη βούληση του καθενός...

Για τις κανονικές  κυψέλες, μια καλή λύση για να τις βοηθήσουμε τώρα το καλοκαίρι, είναι να τοποθετήσουμε φελιζόλ πάνω στα καπάκια τους (οι παλιοί μελισσοκόμοι τοποθετούσαν κομμένα κλαδιά ή φτέρες από το δάσος προκειμένου να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα).

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Πως μαζεύουμε θαλασσινό αλάτι...

Όσοι έχουν δοκιμάσει αυθεντικό θαλασσινό αλάτι στη σαλάτα τους, δεν το αλλάζουν με τίποτα !!

Καμιά σχέση με αυτό του εμπορίου.

Μπορούμε να βρούμε συσκευασμένο θαλασσινό αλάτι στα ράφια εξειδικευμένων καταστημάτων, αρκετές φορές όμως δεν ανταποκρίνεται πραγματικά το περιεχόμενο της συσκευασίας με αυτό που γράφει η ετικέτα...

Είναι λοιπόν πιο εύκολο και συνάμα πιο ασφαλές, να πάμε να μαζέψουμε...μόνοι μας το αλάτι που χρειαζόμαστε για την οικογένειά μας.

Πως το κάνουμε αυτό ?

Με μια κουτάλα!!



Αρχικά θα πρέπει να βρούμε μια περιοχή όπου η θάλασσα είναι καθαρή.Κατά προτίμηση διαλέγουμε βραχώδης ακτές που βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Προσπαθούμε να βρούμε ακτές με  φυσικές  λακκούβες, το θαλασσινό νερό θα εγκλωβιστεί μέσα σε αυτές κατά την τελευταία θαλασσοταραχή και αργότερα με τη φυσική εξάτμιση  από τη ζέστη του ηλίου θα γίνει ...νόστιμο θαλασσινό αλατάκι από  μόνο του.



Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε  και να το μαζέψουμε την κατάλληλη εποχή, από τέλη Μαίου, αρχές Ιουνίου είναι καλά, εξαρτάται βέβαια και από τον καιρό που θα κάνει...

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ωοτόκες μέλισσες- επαναφορά αρρενοτόκου κυψέλης με εισαγωγή βασίλισσας σε κλουβάκι...

Έχουμε ένα μελίσσι που για διάφορους λόγους κατέληξε αρρενοτόκο, όπως π.χ. να μην κατάφερε να γεννηθεί βασίλισσα από εμβολιασμένο βασιλοκέλι, να γεννήθηκε αλλά να μην επέστρεψε από την έξοδο  γονιμοποίησης, να μην γεννάει,  είτε  από αρρώστια είτε από ατύχημα κ.τ.λ.

Το σίγουρο είναι  ότι πια  η κυψέλη δεν έχει ικανή βασίλισσα για αρκετό χρονικό διάστημα και οι ωοτόκες μέλισσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους αφού δεν βλέπουμε καθόλου εργατικό γόνο, αλλά μόνο...κηφήνες.







Αν το μελίσσι είναι πολύ μικρό, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε, το  τινάζουμε 50 μέτρα μακριά από την αρχική του θέση και ...ησυχάζουμε.

Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, έστω και για πειραματισμό, αξίζει να δοκιμάσουμε να το επαναφέρουμε, μπορούμε να επιχειρήσουμε να του δώσουμε πλαίσιο με γόνο ημέρας, αφού απομακρύνουμε πρώτα τον κηφηνογόνο, (όπως  αναφέρεται στο βιβλίο του Pierre Jean-Prost ) για να εξακριβώσουμε αν τυχόν υπάρχει βασίλισσα μέσα στην κυψέλη, αλλά έχει πάψει να γεννάει, αν δημιουργηθούν βασιλοκέλια, δεν έχουμε βασίλισσα, αν δεν δημιουργηθούν, σημαίνει ότι υπάρχει βασίλισσα μέσα στην κυψέλη. 

Αν μια βασίλισσα είναι ανίκανη να ωοτοκήσει, ζει ανάμεσα στις ωοτόκες εργάτριες, το μελίσσι δεν δέχεται άλλη βασίλισσα και δεν δοκιμάζει να εκθρέψει άλλη  αν του δώσουμε φρέσκο γόνο.

Θα πρέπει να ψάξουμε και να αφαιρέσουμε  τη προβληματική βασίλισσα και ύστερα να τοποθετήσουμε μια νέα γόνιμη ή φρέσκο γόνο, στην τελευταία περίπτωση  θα περιμένουμε σχεδόν ένα μήνα για να αποχτήσει  κανονικά νέα βασίλισσα και στις δυο περιπτώσεις οι ωοτόκες εξαφανίζονται όταν οι μέλισσες δεν τις έχουν πια ανάγκη.

Όσο πιο μεγάλο είναι το μελίσσι τόσο πιο δύσκολα θα δεχτεί την εισαγωγή μιας νέας βασίλισσας, συνήθως την σκοτώνουν μέσα στο κλουβάκι εισαγωγής, αφού πιστεύουν ότι οι ωοτόκες μέλισσες είναι η "βασίλισσα" τους, οπότε είναι φυσιολογικό να μην θέλουν άλλη βασίλισσα.

Ψάχνοντας διάφορα στο διαδίκτυο παλιότερα, είχα βρει την πληροφορία ότι αν πάρουμε τα πλαίσια που μπορούν να γεννούν οι ωοτόκες μέλισσες για λίγο χρόνο και δεν έχουν που να γεννήσουν, ακυρώνεται με κάποιο τρόπο η "βασιλεία" τους και μετά είναι πιο εύκολο να αποδεχτεί   το μελίσσι μια νέα βασίλισσα.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μελισσοκομικά σεμινάρια στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα από τον "ΕΛΓΟ Δήμητρα" για το 2015

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των μελισσοκομικών σεμιναρίων από τον οργανισμό "ΕΛΓΟ Δήμητρα".


Στο νομό Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθούν  δυο σεμινάρια, ένα στην Καλαμάτα 22-24 Ιουλίου και ένα στην Κυπαρισσία 27-29 Ιουλίου.

Εκπαιδεύτρια και στα δυο σεμινάρια θα είναι η κ. Μαρία Μπίστη.

Περισσότερες πληροφορίες για τις άλλες εκπαιδεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας στην ιστοσελίδα του "ΕΛΓΟ Δήμητρα"εδώ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Πως φτιάχνουμε κάπαρη και κρίταμο ...

Σήμερα έχει συνταγούλα...για τσιπουρομεζέδες και σαλάτες.

Κρίταμο και κάπαρη.

Το βασικό θέμα για να κάνουμε αυτή τη συνταγή είναι να μπορέσουμε να βρούμε  κάπαρη και κρίταμο. Αν ζούμε κοντά στη θάλασσα, είναι πολύ εύκολο να μαζέψουμε από τα βράχια και φυσικά είναι και...τσάμπα.(Έτσι μου είπαν και δυο Αγγλίδες τουρίστριες που συνάντησα την ώρα που μάζευα κάπαρη στα βράχια και προσπάθησα να τους εξηγήσω πως γίνεται το  ορεκτικό και πόσο ωραίο είναι...)

Αν δεν είστε κοντά σε θάλασσα, επιστρατεύστε κάποιο φίλο που θα μπορούσε να το κάνει για εσάς ή συνδυάστε το  μια εκδρομούλα ή μπάνιο στη θάλασσα...

Ανάλογα την εποχή μπορούμε να βρούμε περισσότερο ή λιγότερο τρυφερούς βλαστούς, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.
Από τέλη Απριλίου - Μάιο - Ιούνιο είναι μια καλή εποχή για να προμηθευτούμε μια καλή πρώτη ύλη, αργότερα μέσα στο Καλοκαίρι δεν είναι και τόσο τρυφερά τα φυτά πάνω στα βράχια.

Μαζεύουμε λοιπόν όσο μπορούμε πιο τρυφερά βλασταράκια και μπουμπουκάκια.



Διαλέγουμε τις πιο τρυφερές κορφούλες από το κρίταμο και τα κλειστά μπουμπούκια από την κάπαρη, όχι τα πολύ μεγάλα, καθώς και τα μικρά τρυφερά φιλαράκια που έχει στις άκρες των βλαστών.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Βελτίωση μελιτοεξαγωγέα και...λίγο μέλι...

Έχουμε ένα αυτοσχέδιο χειροποίητο inox μελιτοεξαγωγέα, θέλει λίγο παραπάνω...δουλειά για να βγάλουμε το μέλι, αλλά στο τέλος πάντα τα καταφέρνουμε.

Επειδή από κατασκευής του έχει μόνο θήκη για τη στήριξη των πλαισίων, αλλά όχι προστατευτικό πλέγμα, έχουμε αρκετές απώλειες από σπασμένες κερήθρες ....

Οπότε έπρεπε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις προκειμένου φέτος να μπορέσουμε να δουλέψουμε με μεγαλύτερη άνεση.

Το πατεντιάρικο "βαρελάκι μελιού" ήταν κάπως έτσι...





Χωρίς ποδαράκια της προκοπής και χωρίς εσωτερικό  πλέγμα για τα πλαίσια. 
Οπότε ξεκινήσαμε πρώτα με τα ποδαράκια, κομμάτια από απλές γωνιές σιδήρου στις οποίες έγιναν "μυτούλες" με τον τροχό και ύστερα πιέστηκαν στο κατάλληλο σημείο ώστε να λυγίσουν...


Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση σφηκοπαγίδας ...όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα...

Ακόμα είναι  νωρίς για να μας ανησυχήσουν σοβαρά οι σφήκες και οι σκούρκοι.

Μετρημένες στα δάκτυλα μπορεί να είναι οι σφήκες που κυκλοφορούν αυτή την εποχή γύρω από τις κυψέλες και ίσως να μην αποτελούν καν πρόβλημα για τα μελίσσια...

Αυτή την εποχή οι σφήκες  δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από πρωτεΐνες στη διατροφή τους και έτσι δεν κυνηγούν τα κακόμοιρα τα μελισσάκια για ...φαγητό.

Σύντομα όμως όσο θα προχωρά το καλοκαίρι, το πρόβλημα θα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο έντονο.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ συνετό να τοποθετήσουμε από τώρα σφηκοπαγίδες στο μελισσοκομείο μας για να πιάσουμε τις... βασίλισσες σφήκες!

Αν πιάσουμε στην παγίδα μας αυτή την εποχή τη μαμά-σφήκα, έχουμε γλυτώσει μια και καλή από ολόκληρη την αποικία που θα έφτιαχνε αργότερα κατά τη διάρκεια του  καλοκαιριού, δηλαδή πιάνουμε μια και γλιτώνουμε από εκατοντάδες... 

   
Παγίδες υπάρχουν σε διάφορους τύπους, σε όλες όμως χρειάζεται να βάλουμε μέσα ένα δόλωμα.

Το πιο απλό και εύκολο είναι  η γατοτροφή.